Kultúra

Chcete vidieť tisícročnú včelu a ochutnať lahodný med? Zájdite do Pezinka!

Na výstave, ktorá je venovaná histórii slovenského včelárstva, uvidíte originálne úle aj živé včielky. Môžete tiež ochutnať med a preniknúť do tajov života vzácneho hmyzu.

Ilustračný obrázok k článku Chcete vidieť tisícročnú včelu a ochutnať lahodný med? Zájdite do Pezinka!
5
Galéria
Zdroj: pixabay

Albert Einstein kedysi povedal: „Ak uhynie posledná včela, ľuďom ostávajú štyri roky života.“ O tom, že mal pravdu a včely sú skutočne vzácnym hmyzom, sa môžete presvedčiť na výstave nazvanej Tisícročná včela. V Malokarpatskom múzeu v Pezinku bude otvorená až do 29. marca 2018.

Od histórie po súčasnosť

Na výstave, okrem Veľkej matky – včely známej z kultového slovenského filmu Juraja Jakubiska, uvidíte aj viac ako 100 exponátov od histórie po najnovšie technológie. Súčasťou expozície sú originálne úle, živé včielky aj ochutnávka medu. Na deti čaká medovníková chalúpka s ježibabou a tiež medveď a jeho brloh.

Na svoje si prídu aj gazdinky, ktoré sa na výstave dozvedia viac o využití medu v kuchyni, medovníčkoch a cestách na ich prípravu. Nebudú chýbať rôzne medové dobroty, ich ochutnávka a predaj. Súčasťou expozície sú detské práce na tému „včela“ zo Stropkova, Púchova a Trnavy.

Sprievodné podujatia

Výstava TISÍCROČNÁ VČELA je venovaná histórii slovenského brtníctva a včelárstva. Vznikla v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov a Múzeom včelárstva na Slovensku v Kráľovej pri Senci.

Počas trvania výstavy si môžete pozrieť viaceré sprievodné podujatia:

  • 10. 12. 2017 (nedeľa): 9:00 hod. – 16:00 hod. – celoslovenská súťaž medu a medovín. Medová cesta na dvore múzea. Pre návštevníkov sú pripravené prednášky v spolupráci s odborníkmi z Múzea včelárstva na Slovensku Kráľová pri Senci.
  • 12. 12. 2017 od 14:00 do 16:30 hod. počas Akadémie tretieho veku, APITERAPIA – terapia včelími produktmi. Predstavenie života včiel, včelie produkty v zdravej racionálnej výžive.
  • 19. 1. 2018 od 16:00 do 18:00 hod. – Med v kuchyni, medovníčky a cestá na ich prípravu, ukážka, ochutnávka, predaj
  • 16. 2. 2018 od 16:00 do 18:00 hod. – APITERAPIA, Rojové mestské právo, brtníci – elita vojakov
  • 16. 3. 2018 od 16:00 do 18:00 hod. – Mystická včela a 40 daností včiel
Múzeum včelárstva
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM