Kultúra

Astorka má za sebou prvú tohtoročnú premiéru. Do divadla sa valí lavína

Bezmocnosť, ale aj láska, sila a priateľstvo. To všetko tvorí lavínu pocitov, ktoré režisér Juraj Nvota inšpirovaný Pavlom Vilikovským vložil do novej hry divadla Astorka.

Ilustračný obrázok k článku Astorka má za sebou prvú tohtoročnú premiéru. Do divadla sa valí lavína
3
Galéria
Zdroj: astorka.sk

Prvá tohtoročná premiéra divadla Astorka Korzo ´90 v javiskovej úprave Jakuba Nvotu a réžii Juraja Nvotu približuje osudy hrdinov románu Pavla Vilikovského Letmý sneh.

Narušená idylka

Čimborazka, muž v strednom veku v podaní Adyho Hajdu, do svojho životného priestoru necháva vstúpiť len manželku Lienku (Szidi Tobiasz) a priateľa Štefana (Miro Noga). S Lienkou láskyplne zdieľa svoj súkromný a intímny svet a s jazykovedcom Štefanom sa prechádza po obrovských planinách bohatých duševných zážitkov.

Idylický príbeh sa začína zauzľovať pre zvláštne správanie sa Lienky, ktorá sa malými krokmi začína Čimborazkovi vzďaľovať. Zrazu si nepamätá ich spoločné zážitky, chvíľkami reaguje nepriateľsky a do prítomnosti vťahuje reálne i fiktívne osoby z minulosti. Čimborazka cíti, že kedysi nechtiac pokazil ich vzťah malichernými zásadami a zrejme aj tým, že do bezdetného manželstva odmietol prijať adoptované dieťa. Má pocit, že mu to jeho milovaná Lienka nenápadne a premyslene vracia…

Pocity, mihnutia a lásky

„Vilikovský napísal premyslenú a súčasne hravú knihu. Letmý sneh trvá krátko, len chvíľu, mihne sa pred očami a už nie je. Tak veľa vecí v živote funguje podobne! Dôležité je nájsť v sebe hĺbavý pokoj, v ktorom sa aj zdanlivo nevydarený život dá s láskou zvládnuť,“ hodnotí predlohu hry Jakub Nvota, autor divadelnej dramatizácie románu Pavla Vilikovského.

V Letmom snehu sa divák zamyslí nad láskou k partnerovi, (ne)schopnosťou milovať bez zábran, priateľskými väzbami, ale aj nad starou pamäti u človeka i spoločnosti.

O dramaturgiu novej inscenácie sa postarala Andrea Domeová. Okrem hlavných predstaviteľov v hre uvidíte aj Petra Šimuna v úlohe lekára a Rebeku Polákovú ako Irenku.

Hru si môžete pozrieť najbližšie dnes večer – 26. januára. Ďalšie reprízy sú naplánované na 7. februára a 14. februára 2017.

Letmý sneh
3
Galéria
Zdroj: astorka.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM