Alexandra Húsková Kultúra

Areál Mičurin chytil druhý dych. Opäť patril rodinám a deťom

Areál Iuventy na Búdkovej ulici po dlhom čase opäť patril rodinám s deťmi. Občianske združenie(OZ) Hrad-Slavín tu zorganizovalo podujatie Druhý dych pre Mičurin, ktoré okrem kultúrneho programu poskytlo priestor pre diskusiu o budúcnosti tohto priestoru.

Ilustračný obrázok k článku Areál Mičurin chytil druhý dych. Opäť patril rodinám a deťom
Zdroj: TASR

Cieľom OZ je vrátiť areálu jeho pôvodný účel, v 50. až 90. rokoch bol tento priestor určený pre voľnočasové aktivity detí a mládeže. „Preto sme v rámci dnešného podujatia umožnili návštevníkom, aby nám priamo na akcii napísali na lístky svoje nápady, čo by sa na tomto mieste dalo robiť,“ informovala Sabina Barborjak z OZ Hrad-Slavín.

Avizovala, že občianske združenie chce v najbližšom období zriadiť komisiu, ktorá Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu (MSVVaŠ) SR predloží realistickú víziu o fungovaní budovy aj areálu. „Veríme, že v spolupráci s ministerstvom i hlavným mestom sa nám podarí vypracovať akčný plán a že dnešné podujatie bolo vlastne otvorením novej a rušnej kultúrnej sezóny na tomto mieste,“ dodala Barborjak.

Budovu, ktorá dostala názov po známom ruskom biológovi a šľachtiteľovi Ivanovi Vladimírovičovi Mičurinovi, postavili v roku 1955. Jej priestory i okolitý areál slúžil pre deti, ktoré tu pestovali rastliny i chovali zvieratá. V areáli bolo aj malé kúpalisko.

V 90. rokoch prišiel útlm, v roku 2007 MŠVVaŠ budovu zatvorilo s tým, že kúpalisko naďalej fungovalo. Budova sa postupne stala sídlom Slovenského inštitútu mládeže – Iuventa. V poslednom období sa objavili špekulácie o predaji budovy, čo však MŠVVaŠ prostredníctvom ministra Juraja Draxlera odmietlo.

Naopak, rezort spolu s Iuventou koncom júna avizoval, že pripravuje plán sprístupnenia areálu počas letných mesiacov júl a august na kultúrne a spoločenské aktivity pre rodiny s deťmi a mládež.

Občianske združenie Hrad-Slavín vyzvalo ministra školstva, aby odovzdal areál Mičurin s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto. Zároveň chce, aby rezort podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku.

Zdroj foto: OZ Hrad Slavín

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM