Rôzne

Areál Ekoiuventy chce minister školstva sprístupniť v letných mesiacoch

Bratislavčanom počas letných mesiacov nebude k dispozícii budova Ekoiuventy ani bazén. Obe si vyžadujú významnú údržbu. Rieši sa aj problém s prístupovou cestou.

Ilustračný obrázok k článku Areál Ekoiuventy chce minister školstva sprístupniť v letných mesiacoch
Zdroj: TASR

Areál Ekoiuventy na Búdkovej ulici chce ministerstvo školstva počas letných mesiacov sprístupniť pre verejnosť. V prevádzke však nebude bazén, ktorý si vyžaduje rekonštrukciu. Informoval o tom minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) po dnešnej obhliadke celého areálu za prítomnosti zástupcov Starého Mesta a Občianskeho združenia (OZ) Hrad Slavín.

„Chceme sprístupniť areál tohto zariadenia verejnosti, ktorá býva v okolí, aby ju mohla využívať so svojimi deťmi, prípadne s mládežou,“ uviedol Plavčan.

V tomto roku by podľa jeho slov bolo možné využívať niektoré plochy, ktoré sú v areáli. „Pravdepodobne bazén nie, pretože si vyžaduje významnú údržbu, ale viem si predstaviť, že v budúcom roku by bol využiteľný aj bazén,“ dodal šéf rezortu školstva.

Podľa Sabiny Barborjak z OZ je bazén po vynechanej minuloročnej sezóne v zlom stave a vyžaduje si rekonštrukciu. Taktiež za samotným bazénom vznikol zosuv pôdy. Opravu bazéna chce zafinancovať rezort školstva.

S rekonštrukčnými prácami by sa podľa ministra malo začať v krátkom čase. Koľko bude oprava stáť, má ukázať finančná analýza. Čo sa týka samotného prevádzkovania bazéna, minister považuje za najreálnejší variant, že by ho prevádzkovalo samotné ministerstvo.

Verejnosti nebude k dispozícii ani samotná budova Ekoiuventy, ktorá si podľa Plavčana taktiež vyžaduje niekoľko zásahov. Problém bol v minulosti aj s prístupovou cestou do areálu, ktorá stojí na súkromných pozemkoch.

Ministerstvo pripravuje právne analýzy

Plavčan už avizoval, že ministerstvo pripravuje právnu analýzu, ako tento problém vyriešiť. „Pripravujeme právne analýzy tak, aby sme využili všetky možnosti, aby ten prístup bol zabezpečený v tomto roku,“ dodal.

K areálu Ekoiuventy v minulosti zaujal stanovisko aj Pamiatkový úrad SR. Ten vo svojom rozhodnutí informoval, že v areáli Ekoiuventy sú pamiatkovými objektmi dom mládeže s nástupnou plochou, schodisko, bazén, amfiteáter, polyfunkčný dom i sadovnícka úprava.

Budovu a areál Ekoiuventy, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi.

Minister školstva to odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. Viacerí občianski aktivisti či zástupcovia samosprávy bojujú za zachovanie areálu a jeho využitie najmä v prospech detí a rodín.

Čítajte aj: Moment, na ktorý Bratislavčania čakali roky. Otvárajú nový Starý most, čo všetko tomu predchádzalo?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM