Ľuba Lesná Rôzne

Arcibiskup Zvolenský: Katolíci a židia sú na seba odkázaní

Domáci a zahraniční odborníci z oblasti historickej vedy vystúpili na vedeckej konferencii s názvom „Katolícka cirkev a Židia na Slovensku v 19. storočí“, ktorá sa konala v Bratislave. Pripravili ju Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a Ústredný zväz židovských náboženských obcí (ÚZ ŽNO).

Ilustračný obrázok k článku Arcibiskup Zvolenský: Katolíci a židia sú na seba odkázaní
Zdroj: TASR

Na konferencii sa zúčastnili viacerí biskupi, zástupcovia ÚZ ŽNO, predstavitelia akademického, náboženského a spoločenského života.

Predseda KBS, bratislavský arcibiskup Mons. Stanislav Zvolenský vo svojom vystúpení zdôraznil, že katolíci a židia sú dnes v istom zmysle na seba odkázaní. Vyzval prítomných, aby si pripomenuli „spoločnú minulosť“ a aby sa s odvahou a otvoreným srdcom vydali na cestu k spoločnej budúcnosti. Zároveň pripomenul aktuálnu drámu, ktorú v súčasnosti prežívajú kresťania na Blízkom východe. Tí sú v poslednom čase vystavení bezprecedentnému prenasledovaniu.

Arcibiskup Zvolenský – Treba snahu o porozumenie

„Tak ako si nemožno nevšimnúť utrpenie kresťanov, nemožno prehliadnuť ani narastajúci antisemitizmus na starom kontinente. Obe tieto bolestné skúsenosti nám napovedajú, že napriek všetkým rizikám jedinou cestou k pokojnému spolunažívaniu je snaha o vzájomné porozumenie. Trpezlivé úsilie s cieľom lepšie spoznať toho druhého, jeho hodnoty, presvedčenie i kultúru. Rozprávanie o histórii nie je vymyslenou rozprávkou, ale skutočným príbehom, z ktorého sa dá poučiť a z toho dobrého vziať si príklad,“ povedal arcibiskup Zvolenský.

Sme na dobrej ceste

Nemecký historik Thomas Brechenmacher, profesor moderných dejín na univerzite v Postupime, ktorý vystúpil na konferencii, konštatoval, že dialóg medzi pápežmi a židovstvom sa čoraz viac etabluje. Potvrdzujú to cesty pápežov do Palestíny, ktoré začal už Pavol VI. v roku 1964 a na ktoré nadviazali neskôr Ján Pavol II., Benedikt XVI. a František.

„Sme teda na dobrej ceste vzťahu katolíckej cirkvi k židovstvu, ktorý nahradil dlhotrvajúci, nie práve najlepší vzťah,“ uviedol prof. Brechenmacher.

Za Ústredný zväz židovských náboženských obcí na konferencii prehovoril jeho predseda Igor Rintel.

Z konferencie zborník

Odzneli prednášky viacerých historikov. Peter Zubek sa venoval téme „Židia medzi európskymi kresťanmi 19. storočia“, Katarína Hradská hovorila k téme „Židia na Slovensku počas 1. ČSR. Vzťah slovenskej majority k židovskej menšine“. Otázkam života židov medzi kresťanmi na území Slovenska v 19. storočí sa venoval Peter Borza.

Z konferencie bude vydaný v budúcnosti zborník, informovala Tlačová kancelária KBS v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM