Nina Táborská Rôzne

Archívne zábery: Oslavy v Cvernovke, aj ruže na hrade. Takto sa Medzinárodný deň žien oslavoval kedysi

MDŽ dnes už skôr patrí k tým sviatkom, ktoré mladšej generácii veľa nehovoria. Nie vždy tomu ale bolo tak, pozrite si jedinečné archívne fotografie z osláv Medzinárodného dňa žien v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Archívne zábery: Oslavy v Cvernovke, aj ruže na hrade. Takto sa Medzinárodný deň žien oslavoval kedysi
Zdroj: TASR

Medzinárodný deň žien, ktorý sa každoročne oslavuje 8. marca, neznamená už len darovanie darčeka či kvetu žene, ale aj povzbudzovanie k rovnosti mužov a žien či pomoc ženám v nepriaznivej situácii. Pri príležitosti dnešného dňa to uviedlo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP).

„Medzinárodný deň žien sa postupne posúva od potreby materiálneho obdarovávania žien k potrebe súdržnosti, pomoci a psychickej podpore žien. Musím povedať, že to nie je len o slovách, ale aj o činoch,“ povedal výkonný riaditeľ SNSĽP Marian Mesároš.

K MDŽ sa však podľa jeho slov takto stavajú hlavne ženy, muži stále uprednostňujú len materiálne dary. Ako tomu bolo kedysi sa dozviete na archívnych snímkach vo fotogalérii.

Z histórie

V roku 1951 ženy podľa hesla prezidenta Klementa Gottwalda „Buduj vlasť, posilníš mier!“, prijali na počesť medzinárodného dňa žien pracovné záväzky. V tomto duchu vyznela v stredu 7. marca 1951 oslava MDŽ v bratislavskej Cvernovke. Na oslave sa zúčastnili úderníčky a robotníčky závodu a prijali výzvu moskovského závodu V.I.Lenina, adresovanú všetkým pradiarňam bavlny v ľudovodemokra­tických krajinách, na súťaž v rámci akcie „Čo sme urobili za mier?“.

O rok neskôr (1952) pri príležitosti Medzinárodného dňa žien sa slávnostne premenovali závody Danubia, bavlnárske závody n.p. v Bratislave na Závody 8. marca.

V roku 1954 na archívnych snímkach z 9. marca 1954 nájdete oslavu Medzinárodného dňa žien v Bratislave vo Veľtržnom paláci, ktorý vtedy zaplavili tisícky žien. Manifestáciu prišli „pozdraviť“ aj pionieri cvičnej školy v Bratislave.

V 1978 sa konala oslava MDŽ v bratislavských Závodoch Medzinárodného dňa žien, kde tvorili ženy v tom čase takmer 3/4 osadenstva. Pri príležitosti MDŽ zorganizovali komunisti, odborári a vedúci pracovníci stretnutie na jednotlivých pracoviskách, kde svojim spolupracovníčkam zablahoželali a podarovali im kvety.

V roku 1980 oslavy MDŽ vyvrcholili v Bratislave „priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR“.

Pozrite si tiež: Historické zábery: Slávny Manderlák bol baštou mäsiarov

Zdroj: Dnes24/TASR

Oslavy MDŽ kedysi
13
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM