Nina Táborská Rôzne

Archívne zábery: Kam chodili Bratislavčania pred vznikom multiplexov?

Kino pod holým nebom nie je lákadlom len v dnešných časoch. Obrovské plátna prírodných kín, ktoré priťahovali davy ľudí, sa týčili kedysi aj pred budovou bývalých hradných kasární.

Ilustračný obrázok k článku Archívne zábery: Kam chodili Bratislavčania pred vznikom multiplexov?
Zdroj: TASR

Premietanie filmov pod holým nebom má celkom inú atmosféru, ako vo veľkých kinosálach. V prírodných kinách si kedysi v Bratislave mohli obyvatelia mesta vychutnať rôzne snímky na špeciálnych miestach. Napríklad pod Bratislavským hradom.

Na hradnom kopci

Amfiteáter priamo pod oknami jednej z dominánt hlavného mesta – na Bratislavskom hrade, s tisíckami miest na sedenie, dokončili koncom mája 1949. Otvorený amfiteáter, s obrovským plátnom a javiskom, ktoré slúžilo estrádnym programom, fungoval do druhej polovice dvadsiateho storočia. Postupne však upadol do zabudnutia.

Ako amfiteáter vyzeral, zistíte na fotografiách v galérii.

Minulý rok si mohli Bratislavčania filmy pod holým nebom vychutnať napríklad na Kuchajde, na terase budovy Slovenského rozhlasu, priamo pri Dunaji pri nákupnom centre Eurovea, na Tyršovom nábreží či napríklad na nádvorí Pisztoryho paláca.

Kultúra na hrade v súčasnosti

Celý hradný areál aktuálne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Vo výstavbe je Baroková záhrada, ktorá bola zničená rozsiahlym požiarom, po jej boku aktuálne tiež vysádzajú nové stromy, vďaka ktorým tu má vzniknúť pokojné miesto na oddych. Kultúrno-spoločenským akciám zase bude slúžiť nová Zimná jazdiareň, ktorá rovnako bude súčasťou vynoveného areálu.

Hradný palác už má revitalizovanú fasádu, interiéry aj nádvorie. Vynovenia sa dočkal aj Záhradný pavilón, nazývaná tiež Oranžéria, z čias Márie Terézie. Práve ten má v letných mesiacoch slúžiť na rôzne podujatia a v zime zasa na prezimovanie teplomilných rastlín.

Čítajte tiež: Ako sa s Bratislavským hradom a podhradím pohral čas? Jedinečné obrázky vás prenesú v čase

Prírodné amfiteátre
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM