Maros Palesch Kultúra

Anglický park v Malinove chcú obnoviť

Súčasťou areálu je aj historický kaštieľ, kde od roku 1923 sídlila najstaršia záhradnícka škola na Slovensku. O ďalšom využití kaštieľa sa chce bratislavský župan Pavol Frešo dohodnúť s obecnou samosprávou aj krajskými poslancami.

Anglický krajinný park, ktorý obklopuje kaštieľ v Malinove, chcú Bratislavský samosprávny kraj a obec zrevitalizovať za peniaze z Európskej únie. Operačný program Bratislavský kraj vyhlási budúci rok výzvu na revitalizáciu verejných priestranstiev.
„Práve oprava a obnova tohto parku je našou prioritou, lebo je to jeden z mála prípadov, kde sa dajú čerpať eufondy. V tomto zmysle sme pripravení, aby župa bola prvá aktívna tak, aby sme v Malinove obnovili jeden prekrásny park, ktorý je raritou nielen v rámci župy ale aj celého Slovenska,“ priblížil župan Pavol Frešo.

Park je veľmi vzácny prírodne krajinársky, tretina parku patrí obci Malinovo, zvyšné dve tretiny sú majetkom Bratislavskej župy. Podľa mohutných platanov, dubov, agátov, gledíčií a ďalších vzácnych starých drevín s vysokou historickou hodnotou bol založený pravdepodobne začiatkom 18. storočia. Napriek tomu, že veľmi utrpel vo vojnových a povojnových časoch, mnohé stromy boli vyrúbané a rozloha sa zmenšovala, park si zachoval svoj majestát. Na súčasnej rozlohe necelých 5 hektárov je viac ako 200 druhov domácich a cudzokrajných drevín.

Súčasťou areálu je aj historický kaštieľ, kde od roku 1923 sídlila najstaršia záhradnícka škola na Slovensku. Od 90-tych rokov pôsobila táto Stredná odborná škola (SOŠ) Gustáva Čejku aj v priestoroch budovy so školským internátom. Pre školu bolo podľa slov riaditeľky Moniky Černákovej finančne náročné utiahnuť obe prevádzky, preto od začiatku decembra sídli celá škola v spomínaných modernejších a opravených priestoroch.

„Z kaštieľa sme odchádzali s nostalgiou, pretože má tradíciu, má históriu a mnohé pamätá, ale je to pre nás najlepšie riešenie,“ doplnila Černáková. Školu navštevuje v súčasnosti 160 žiakov.

Kaštieľ je v tejto chvíli vyprázdnený a strážený. Na tom, ako bude ďalej využívaný, sa chce župan dohodnúť s obecnou samosprávou aj župnými poslancami.

„Budeme hľadať také riešenie, aby slúžilo nielen verejnosti v Malinove, ale aj v rámci celého Seneckého okresu,“ dodal Frešo.

Zdroj: BSK

MALINOVO_KASTIEL
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM