Rôzne

Amfiteáter v Devíne bude chátrať aj naďalej, dôvodom je neukončený súdny spor

Osud chátrajúcej funkcionalistickej budovy reštaurácie a amfiteátra pod hradom Devín je stále nejasný. Hlavné mesto Bratislava čaká na výsledok súdneho sporu so súkromnou spoločnosťou Seafly.

Ilustračný obrázok k článku Amfiteáter v Devíne bude chátrať aj naďalej, dôvodom je neukončený súdny spor
Foto: Štefan Fajta

Budova na brehu Dunaja, ktorá je jediným zachovaným objektom hitlerovskej Tretej ríše na Slovensku, roky chátra. Súdy riešia od roku 2008 spor iniciovaný švédskou spoločnosťou o platnosť nájomnej zmluvy ešte z roku 1990. Na prvom stupni ho hlavné mesto v roku 2012 vyhralo, keď Okresný súd Bratislava I zamietol návrh Seafly.

Odvolací Krajský súd v Bratislave v roku 2014 rozsudok potvrdil, avšak iba sčasti. Spis tak opäť putoval na okres. „Pojednávanie v tejto veci je pred Okresným súdom Bratislava I vytýčené na september 2016,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Práve súd je dôvodom, prečo sa s budovou ležiacou na jednom z turisticky najatraktívnejších miest na Slovensku roky nič nedeje. Hlavné mesto v súčasnosti podľa jeho hovorkyne nemá ujasnené, aký bude jej ďalší osud.

„Vzhľadom na skutočnosť, že vo veci sa vedie súdny spor, Hlavné mesto SR Bratislava do času právoplatného rozhodnutia súdu v tejto právnej veci nebude s predmetnou nehnuteľnosťou nakladať,“ ozrejmila Skokanová. „Preto ani nie je možné vyjadriť sa k jej ďalšiemu využitiu,“ doplnila.

Prečítajte si tiež: Šport pri ostnatých plotoch : beh Devín – Bratislava má najdlhšiu tradíciu

Amfiteáter bol postavený v Devíne po tom, ako mestečko po Mníchovskej dohode z roku 1938 odčlenili od Československa a pripojili administratívne k Rakúsku. Ako pripomenul v minulosti pre Bratislavské noviny historik Štefan Holčík, v 30. rokoch bolo na území Tretej ríše rozšírené budovanie zhromažďovacích priestorov vo voľnej prírode pre veľké masy ľudí, kde by bolo možné umocňovať myšlienku nadradenosti nemeckého národa. Takýto areál vznikol i v Devíne.

Budovu, ktorú spravoval sa socializmu podnik Reštaurácie a jedálne, získalo po roku 1989 do správy Mestské múzeum, ktoré sa ju rozhodlo na 99 rokov bezplatne prenajať spoločnosti Seafly so sídlom v hlavnom meste Švédska – Štokholme. Spoločnosť ju bola podľa zmluvy povinná zrekonštruovať.

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy vyhlásilo zmluvu na zasadnutí v marci 1991 za protizákonnú. Žiadosť súkromnej firmy o odovzdanie objektu v roku 1995 magistrát odmietol. Argumentoval, že zmluva je od začiatku neplatná z dôvodu absencie predchádzajúceho súhlasu mestskej časti.

Senát Krajského súdu v Bratislave pod vedením Edity Szabovej sa stotožnil s názorom prvostupňového súdu, že navrhovateľ nepreukázal naliehavý právny záujem na určení platnosti nájomnej zmluvy. "Potvrdil vo výroku rozsudok OS Bratislava I, ktorým bol zamietnutý návrh o určenie, že Zmluva o nájme a rekonštrukcii objektov, reštaurácie a amfiteátra na Slovanskom nábreží uzavretá dňa 28.11.1990 je platná,“ vysvetlila Skokanová.

Podľa hovorkyne sa na prvostupňovom súde bude ešte rozhodovať o návrhu Seafly, ktorá žiadala, aby bola hlavnému mestu uložená povinnosť zabezpečiť stavebné povolenie potrebné pre rekonštrukciu objektu.

Prečítajte si tiež: Devín sa bude môcť zapojiť do elektronizácie služieb

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM