Rôzne

Američania by sa mohli sťahovať. Jednou z alternatív je pozemok dopravného podniku

Presťahovaním veľvyslanectva Spojených štátov amerických z Hviezdoslavovho námestia by sa Bratislavčania dočkali odstránenia trojmetrového plota.

Ilustračný obrázok k článku Američania by sa mohli sťahovať. Jednou z alternatív je pozemok dopravného podniku
4
Galéria

Trojmetrový plot pred budovou veľvyslanectva Spojených štátov na Hviezdoslavovom námestí trápi Bratislavčanov už roky.

Plot stále stojí

Keď mestské zastupiteľstvo v septembri 2016 neschválilo veľvyslanectvu predĺženie nájmu mestských pozemkov pod budovou ambasády, mnohí sa tešili, že stavba z historického centra konečne zmizne.

Nájomná zmluva k týmto pozemkom skončila 15. augusta 2016 a plot okolo ambasády sa stal oficiálne čiernou stavbou. Ambasáda nemá platnú nájomnú zmluvu k pozemkom, na ktorých plot stojí a podľa Stavebného úradu Starého Mesta nebolo po niekoľkých mesiacoch hľadania nájdené ani právoplatné stavebné povolenie na výstavbu plota pred ambasádou. Napriek tomu plot na Hviezdoslavovom námestí stále stojí.

Bude sa sťahovať?

Veľvyslanectvo USA v októbri minulého roka informovalo hlavné mesto, že Ministerstvo zahraničných vecí USA rozhodlo o výstavbe novej budovy veľvyslanectva. Výstavba novej budovy mala trvať do štyroch rokov od podpisu stavebnej zmluvy.

V januári ambasáda deklarovala, že jej plány na presťahovanie z Hviezdoslavovho námestia napredujú a určila si aj vhodné miesto pre nové veľvyslanectvo. V súčasnosti čaká na jeho schválenie hlavným mestom a ministerstvom zahraničných vecí. Nové sídlo veľvyslanectva má spĺňať bezpečnostné požiadavky a zároveň aj zapadnúť do okolia.

Američania sa v súčasnosti zaujímajú o sídlo bratislavského dopravného podniku na Olejkárskej ulici. Odpredaj nehnuteľnosti v blízkosti obchodného centra je jednou z viacerých posudzovaných možností. Ak by však pozemok kúpili, pravdepodobne by starú budovu na ňom zbúrali a postavili si novú, čo je ale vecou niekoľkých rokov. Dopravný podnik by sa potom mohol presťahovať do priestorov vo Vozovni Jurajov dvor. V tomto roku ale podobné kroky neplánuje.

Chýbajúce povolenia

V minulosti sa uvažovalo aj nad lokalitami ako bývalý amfiteáter či nemocnica na Patrónke. Z dôvodov slabej ochrany pred prípadnou hrozbou a vzdialenosti od centra mesta však obe možnosti Američania vylúčili.

Ambasáda sa môže pokúsiť stavbu dodatočne zlegalizovať. Znamenalo by to dodatočne získať stavebné povolenie a povolenia všetkých dotknutých orgánov vrátane pozitívneho vyjadrenia Krajského pamiatkového úradu.

O tom, dokedy bude v historickom centre Bratislavy ambasáda a čo bude s trojmetrovým plotom pred ňou, rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí vo štvrtok.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM