Správy

Ambasáda USA sa k plotu nevyjadrila. Staré Mesto pracuje na jeho odstránení

Do piatka 3. februára mala americká ambasáda preukázať, že plot na Hviezdoslavovom námestí je legálny. Nestalo sa a konať začína Staré Mesto.

Ilustračný obrázok k článku Ambasáda USA sa k plotu nevyjadrila. Staré Mesto pracuje na jeho odstránení
4
Galéria

Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických v Bratislave nepreukázalo do piatka 3. februára, že jeho bezpečnostný plot na Hviezdoslavovom námestí je legálnou stavbou. Stavebný úrad pri bratislavskej mestskej časti Staré Mesto tak začal konanie o dodatočnej legalizácii, respektíve odstránení stavby. Potvrdila to hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Tento proces je podľa jej slov veľmi podobný vydávaniu stavebného povolenia, kde musí dotknutý subjekt podrobne zdokladovať vlastnícky či nájomný vzťah k pozemku.

Chcú sa presťahovať

Ambasáda koncom januára uviedla, že naďalej spolupracuje na riešení vzniknutého problému s hlavným mestom a mestskou časťou Staré Mesto. Ako tvrdí, súhlasila s podmienkami mesta týkajúcimi sa obnovy nájmu, vrátane úhrady ročného nájomného vo výške približne pol milióna eur. „Sme pripravení platiť tento poplatok, hneď ako bude nájomná zmluva kompletne podpísaná,“ tvrdí veľvyslanectvo. Dúfa, že sa touto otázkou bude mestské zastupiteľstvo zaoberať čoskoro a nový nájom odsúhlasí.

Ambasáda deklaruje, že jej plány na presťahovanie z Hviezdoslavovho námestia napredujú a určila si aj vhodné miesto pre nové veľvyslanectvo. V súčasnosti čaká na jeho schválenie hlavným mestom a ministerstvom zahraničných vecí. Nové sídlo veľvyslanectva má spĺňať bezpečnostné požiadavky a zároveň aj zapadnúť do okolia.

Hlavné mesto tvrdí, že aktívne komunikuje s ambasádou a zároveň s Ministerstvom zahraničných vecí SR na vyriešení problému. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal je presvedčený, že problém americkej ambasády a bezpečnostnej zóny okolo nej sa vyrieši len presťahovaním veľvyslanectva z Hviezdoslavovho námestia.

Ilustračný obrázok

Plot pred Americkou ambasádou
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM