Alexandra Húsková Rôzne

Alternatívny turizmus v Bratislave? Navštívte aj vy strechy budov, najškaredšie miesta, rozhlas, televíziu či národný archív

Vlastivedné prechádzky a cyklovýlety po Bratislave so zaujímavými témami. Počas tohto víkendu sú na rade strechy a najškaredšie miesta v Bratislave. Najškaredšie domy, toxické skládky, ale aj čierne stavby v Bratislave budú súčasťou nedeľného cyklovýletu.

Ilustračný obrázok k článku Alternatívny turizmus v Bratislave? Navštívte aj vy strechy budov, najškaredšie miesta, rozhlas, televíziu či národný archív
Zdroj: Dnes24.sk

Zdroj foto: Marek Pechmann

Organizátorom je skupina aktivistov z M_P_ BA. Cieľom cyklovýletov a peších prehliadok našim mestom je objavovanie zákutí a miest, kam bežne turisti nechodia a kam sa bežný návštevník nedostane.

Nápad vznikol pred piatimi rokmi a to témou diplomovej práce Pavlíny Morháčovej, ktorá v rámci svojej témy diplomovky na VŠVU vytvorila mapu (nielen) pre Bratislavčana – turistu.

Alternatívna mapa miest, podnikov, reštaurácií, stavieb je nazývaná aj „mapa kultových miest“. „Na vlastivedných vychádzkach a cyklotúrach sa snažíme objavovať miesta, ktoré bežne Bratislavčania nenavštevujú,“ hovorí Ivor Švihran z M_P_ BA.

Mapa alternatívnych miest slúži ako vodítko pre okruhy prehliadok, mnohokrát ju však dopĺňajú aj samotní účastníci. „Viackrát sa nám stalo, že nás pamätníci, ktorí boli s nami na prechádzke upozornili na ich konkrétne spomienky na budovy, či konkrétnych ľudí, ktorí boli v Bratislave pre danú lokalitu typickí,“ vysvetľuje Ivor Švihran. Mapa je teda interaktívna, ľudia môžu na stránku posielať svoje tipy na zaradenie.

Elektronickú verziu mapy nájdete TU.

„Sobotňajšia prehliadka striech na Kamennom námestí je už obsadená, bol o ňu obrovský záujem. Máme však ešte voľné miesta na nedeľnom cyklovýlete po najškaredších miestach Bratislavy.“ uviedol pre Bratislava24.sk Ivor Švihran.

Cyklovýlet nesie názov Všetko najhoršie!

V nedeľu počas cyklovýletu uvidíte, kde sú najškaredšie domy, najčudnejšie ulice, mŕtve postindustriálne štvrte, toxické skládky, čierne stavby či vily oligarchie. Náročnosť trasy je stredná (jazda po rovine a čiastočne do vrchu), časovo je naplánovaná na približne 8 hodinový výlet.

Pokiaľ nevlastníte bicykel, môžte si ho požičať a to požiadaním v prihlasovacom formulári. Partnerom organizátorov je systém komunitných zdieľaných bicyklov v Bratislave WhiteBikes.

Cyklovýlet sa udeje v nedeľu 30. augusta a prihlásiť sa naň môžete prostredníctvom tohto formulára: TU

Začína sa o 10:00 hodine na Šafárikovom námestí, v blízkosti zastávok Malá scéna (linky: 28, 50, 70, 78 a 95) a Kamenné námestie/Námestie Slovenského národného povstania (linky: 2, 3, 4, 8, 9 a X13), TU

Dobrovoľný príspevok je 5 eur.

Septembrové výlety a prehliadky

Počas jesene sú pripravené ešte cyklovýlety po kraji napríklad : Po pútnických cestách, Tam za uhorskou bránou, ale aj prehliadky Slovenského národného archívu, Cvernovky, či Rozhlasu.

Zoznam termínov a prehliadok nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM