Rôzne

Aliancia žien Slovenska predstavila program pre páchateľov násilia na ženách

Mimovládna organizácia Aliancia žien Slovenska predstavila v Bratislave výsledky projektu Podpora a pomoc pre ženy zažívajúce násilie a ich deti prostredníctvom zavedenia sociálnych programov pre páchateľov násilia. Cieľom projektu bolo zavedenie špecializovaných programov pre páchateľov.

Ilustračný obrázok k článku Aliancia žien Slovenska predstavila program pre páchateľov násilia na ženách
Zdroj: TASR

Do programu sa muži zapájajú na príkaz súdu alebo dobrovoľne. Projekt inšpirovaný skúsenosťou amerického mestečka Duluth s intervenčným programom pre páchateľov rodovo podmieneného násilia na ženách, podporila dotáciou viac ako 35-tisíc eur z Nórskeho finančného mechanizmu Nadácia otvorenej spoločnosti.

„Ukázalo sa totiž na základe zahraničnej praxe a výskumov, že jedinou cestou ako vyriešiť násilie, je nielen poskytovanie pomoci a podpory ženám zažívajúcim násilie a ich deťom, ale je dôležité i realizovať intervenciu na strane páchateľov,“ priblížila projekt jeho koordinátorka Jitka Dvořáková.

Ako ďalej uviedla program vychádza z presvedčenia, že násilné konanie je naučené a je možné ho zmeniť. „Pracuje sa tam na zmene patriarchálnych hodnôt a presvedčení páchateľov,“ doplnila.

Program má zmeniť vzorce násilného správania páchateľa tak, aby sa naučil empatii a sebaovládaniu.

Násilník sa musí rozhodnúť prestať

„Získanie páchateľov za účastníkov do nášho programu je pre nás momentálne najproblematic­kejšie, pretože to nie je v našich rukách, je to v rukách policajných vyšetrovateľov, prokurátorov, probačných pracovníkov a pracovníčok, sudcov a sudkýň,“ konštatovala Katarína Farkašová, riaditeľka Aliancie žien Slovenska.

„Štúdie hovoria o tom, že násilník sa musí rozhodnúť prestať, on sa musí dozvedieť, že jeho správanie sa k žene a k deťom nie je legitímne, že nie je oprávnený celú rodinu dirigovať, manipulovať, vychovávať a trestať,“ uviedla Farkašová s tým, že väzenie neodnaučí mužov byť násilnými.

Väzenie muža nezmení

Ani podľa psychológa Róberta Vavra väzenie muža nezmení tak, aby po návrate domov blízkym opäť nespôsoboval fyzickú či psychickú bolesť. „Intervenčný program preto sleduje zmenu tohto postoja a učí páchateľa novým vzorcom správania,“ doplnil psychológ a tréner programu pre páchateľov, v rámci ktorého sa násilný muž učí prevziať úplnú a bezvýhradnú zodpovednosť za svoje násilné správanie, musí sa zároveň zdržať všetkého fyzického násilia a hrozieb a pracovať na redukcii verbálnej agresie a iných foriem psychického násilia.

„Sociálny výcvikový program pre páchateľov násilia na ženách spočíva najmä v skupinovej práci, je to dlhodobý program, v rámci skupiny sa s nimi stretneme približne 25-krát,“ uviedol Vavro s tým, že v rámci programu si páchatelia uvedomujú negatívne dopady násilia, ktoré praktizujú.

Program doteraz absolvovalo jedenásť ľudí. „Zatiaľ len začíname s prácou s páchateľmi násilia, nadväzujeme spoluprácu s inštitúciami, ktoré nám môžu nariaďovať ich účasť na programe. Začínam, dúfame, že sa tieto počty budú zvyšovať do budúcnosti,“ dodal tréner programu pre páchateľov, ktorý je aktuálne pre účastníka bezplatný.

Prečítajte si aj: Bezpečný ženský dom v Petržalke bude v prevádzke začiatkom budúceho roka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM