Kultúra

Album reprodukcií vzácnych grafických diel je poctou Márii Terézii

Dobové portréty aj výpravné historické scény vykresľujú výjavy zo života tejto silnej ženy a panovníčky. Album vznikol pri príležitosti 300. výročia narodenia Márie Terézie.

Ilustračný obrázok k článku Album reprodukcií vzácnych grafických diel je poctou Márii Terézii
6
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Rok 2017 vzdá hold Márii Terézii. Ubehlo totiž rovných 300 rokov od narodenia tejto silnej rozhľadenej ženy a osvietenej panovníčky. Súčasťou osláv výročia budú rôzne kultúrne aj vedecké podujatia.

Portréty aj výpravné scény

Trojsté jubileum Márie Terézie (1717 – 1780) inšpirovalo aj Galériu mesta Bratislavy, ktorá v spolupráci s Bratislavským okrášľovacím spolkom vydala výber reprodukcií dvanástich grafických diel s námetom tejto výnimočnej ženy – matky, kráľovnej a reformátorky.

Album reprodukcií nie je novou formou prezentácie zbierok. Jeho história siaha do roku 2005, kedy vyšiel prvý album venovaný Bratislave a obrazu mesta v grafike 18. až 20. storočia.

Súčasťou albumu s názvom „MÁRIA TERÉZIA“ sú najmä zobrazenia, ktoré sa viažu na obdobie jej vlády. Ide o oficiálne portréty, obrazy spojené s mytologickou či kresťanskou alegóriou alebo výpravné historické scény, ktoré dokresľujú výjavy z jej života.

Tvorcovia do albumu zaradili aj reprodukcie diel, ktoré zachytávajú mladú panovníčku počas osláv jej nástupu k moci vo Viedni v novembri 1740 či grafické listy spojené s jej korunováciou v Bratislave (Pressburgu) 25. júna 1741. V zbierke Galérie mesta Bratislavy je vo veľkej miere zastúpené aj zobrazenie Márie Terézie pred uhorským snemom, keď 11. septembra požiadala uhorské stavy o finančnú a vojenskú podporu.

Dobové portréty slúžili najmä na reprezentáciu panovníčky. Na začiatku Máriu Teréziu zobrazovali oficiálne portréty s kráľovskými insígniami, nasledovali dobové chválospevy a alegórie či oficiálny vdovský portrét (po manželovej smrti v roku 1765 sa inak portrétovať nedala).

Matka monarchie

Mária Terézia sa už za svojho života stala najsilnejšou ženou habsburského rodu – matkou monarchie a zakladateľkou habsbursko-lotrinského rodu.

„S Františkom Štefanom mala šestnásť detí, z ktorých desať sa dožilo dospelosti: dvaja jej synovia sa stali cisármi, dve dcéry kráľovnami, jeden syn miestodržiteľom Milána, jeden kurfirstom Kolína, dve dcéry žili v šľachtických kláštoroch. Podarilo sa jej udržať jednotnú ríšu a stala sa mýtom pre celú Európu,“ hovorí text v albume.

Album Mária Terézia vychádza v slovensko-nemeckej jazykovej verzii v náklade 600 kusov. Jeho uvedenia sa môžete zúčastniť aj vy, stačí, ak dnes zavítate do Pálffyho paláca.

Štvrtok 4. mája 2017 / 17:00 hod. / Pálffyho palác Galérie mesta Bratislavy / Panská 19 / Vstup je voľný

Album Mária Terézia
6
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM