Rôzne Správy

Alarmujúce zistenie: Bratislava má najviac metamfetamínu v odpadových vodách

Počet ľudí, ktorí užívajú pervitín, z roka na rok stúpa. Výsledkom je smutné prvenstvo hlavného mesta v hladine matamfetamínu v odpadových vodách.

Ilustračný obrázok k článku Alarmujúce zistenie: Bratislava má najviac metamfetamínu v odpadových vodách
3
Galéria

Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť zverejnilo analýzu znečistenia odpadových vôd zakázanými látkami v 60 mestách. Ako uvádza denník Nový čas, hladina pervitínu bola najvyššia v hlavnom meste Slovenska – v Bratislave.

Na vine sú drogy

Ako na tento fakt vedci prišli? Odoberali vzorky odpadových vôd v 24-hodinových intervaloch. Potom ich v laboratóriách chemicky analyzovali a prepočítavali na gram chemikálie na tisíc obyvateľov na jeden deň.

„Výsledky tohto výskumu prekvapili aj nás. Pitná voda je pravidelne monitorovaná a je zdravotne bezchybná. Čo sa týka odpadových vôd, proces čistenia odpadovej vody má nastavené parametre tak, aby spĺňal všetky potrebné normy,“ povedala pre denník Nový čas hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Ako hovorí prieskum, v Bratislave stúpa počet ľudí, ktorí užívajú pervitín, ale aj heroín.

Zákerný pervitín

Pervitín je syntetická droga, charakteristická svojim výzorom: je to biela kryštalická látka. Na čiernom trhu však môžu prímesi pervitín rôznorodo sfarbiť. Pervitín má stimulačné účinky, účinky pervitínu trvajú 8 až 12 hodín.

Účinky pervitínu: zvýšenie energie, zvýšenie krvného tlaku, hyperaktivita, človek je zrýchlený, nekľudný a často rýchlo rozpráva, zvýšenie pozornosti, zníženie chuti do jedla a pitia, zníženie potreby spánku, sucho v ústach a halucinácie rôzneho druhu.

Polícia
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM