Nina Táborská Samospráva

Ďalší projekt dostal červenú. Aký osud čaká bratislavské mestské hradby? Mesto nariadilo vypratať stánky

Bratislavský okrášlovací spolok minulý rok sprístupnil mestské hradby verejnosti. Zadarmo poskytol predajcom svoje stánky a organizoval rôzne podujatia. Možno si pamätáte úspešný Oktoberfest na hradbách. Teraz ale prišiel príkaz, že stánky treba odpratať a osud hradieb ostáva otázny.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší projekt dostal červenú. Aký osud čaká bratislavské mestské hradby? Mesto nariadilo vypratať stánky
Zdroj: Dnes24.sk

Od dnešného rána pracoval Bratislavský Okrášlovací spolok na hradbách a demontoval všetky svoje stánky. Spolok bol pri tom jediný, ktorý riešil mestské hradby a vrátil do nich po rokoch život. „Bolo nám povedané, že naše stánky máme odsťahovať, pretože hlavnej architektke, námestníčke primátora a zástupkyni Generálneho Investora Bratislavy sa nepáčia drevené konštrukcie,“ priblížil pre Bratislava24.sk situáciu výkonný riaditeľ Bratislavského Okrášlovacieho Spolku Maroš Mačuha.

Bez stánkov ale hradby žiť nebudú, tento špecifický priestor je potrebné zaľudniť a starať sa oň. Nejeden Bratislavčan sa teraz môže obávať, že sa celá situácia vráti do starých koľají a hradby ostanú opäť zatvorené.

Až doteraz boli prístupné pre verejnosť neustále. Aj napriek tomu, že Bratislavský Okrášlovací Spolok mal zmluvu s generálnym investorom Bratislavy, čo je organizácia mesta, do konca decembra 2014. Po ústnej dohode ale mali stánky na hradbách ostať až do doby, pokým sa nezistí, čo bude s priestorom ďalej.

Odpratať stánky totižto nie je jednoduché a navyše je to finančne náročné. Preto vznikla ústna dohoda. „Aby sme ich tam nemuseli znova sťahovať, ak by to ostalo nám. Teraz ale mesto celkom zmenilo rétoriku a zrazu museli všetky stánky zmiznúť do desiatich dní. Lebo sa im nepáčia „nevzhľadné drevené“ konštrukcie,“ dodal Mačuha.

V zmluve spolok dokonca nemal ani povolené vyberať vstupné, keď sa na hradbách konala nejaká akcia. „Dotované boli buď z Bratislava Tourist Board alebo sme robili podujatia na vlastné náklady a za dobrovoľný príspevok. Tak to stálo v zmluve, že budeme zadarmo prevádzkovať hradby,“ vysvetlil výkonný riaditeľ BOS.

Aký bude osud hradieb?

Minulý týždeň sa na hradbách konal kontrolný deň za účasti viceprimátorky Ivety Plšekovej, hlavnej architektky mesta Ingrid Konrad a zástupkyne Generálneho investora Bratislavy Dany Zálešákovej.

„Na tento kontrolný deň sme ako Bratislavský Okrášlovací Spolok pozvanie nedostali," priblížil Mačuha. "Nechápem prečo. Keby nám bolo povedané, že hradby ide robiť niekto iný, tak pravdaže stánky odnesieme a tešíme sa, že projekt bude pokračovať,“ do­dal.

Pre tento čas ostávaju priestory zatvorené. Túto informáciu potvrdila pre Bratislava24.sk aj hlavná architektka Ingrid Konrad. „Hradby ostanú teraz zatvorené. Ľudí ale na ne pustiť chceme. No treba doriešiť najprv niekoľko vecí. Čakáme na statický posudok a správu o stave hradieb, tiež je tu otázka, ktorá sa týka katastrálneho vysporiadania. Hradby patria z časti mestu a z časti Starému Mestu,“ vysvetlila architektka.

Ako dodala, momentálne ešte nemajú nič ohľadom hradieb pripravené.

Rovnako sa vyjadrila aj viceprimátorka Plšeková na svojom profile, ktorá sa dnes pre zasadnutie zastupiteľstva nemôže inak vyjadriť. Podľa jej reakcie na otázku čo bude s hradbami je najprv potrebné, aby statik, ktorý sa rovnako zúčastnil kontrolného dňa, podal správu o stave a teda či môžu byť hradby regulérne otvorené, a taktiež čo je nutné vykonať.

Architektka Konrad a rovnako viceprimátorka Bratislavy Plšeková sa vyjadrili, že si prácu BOS cenia. Z pohľadu Bratislavského Okrášlovacieho Spolku to ale takto vnímať nemožno. Predstavitelia iniciatív v Bratislave to nie vždy majú jednoduché a veľakrát doplácajú na nezáujem kompetentných.

„Je to nevďačnosť. V podstate, s niečim sme začali a rozbehli to a druhá strana teraz hľadala doslova chybičky. Navyše my sme z toho nemali okrem dobrého pocitu nič, poskytovali sme to zadarmo a nezištne,“ ukončil Mačuha.

Na teraz ostáva otázne, či sa na hradby vypíše súťaž, výberové konanie alebo sa mesto pustí do toho samé. V každom prípade, Bratislavský Okrášlovací Spolok sa do súťaže podľa slov výkonného riaditeľa už neprihlási. Situáciu s mestskými hradbám budeme monitorovať aj naďalej.

Prečítajte si tiež: Kávu do ruky priamo na ulici si momentálne nekúpite. Miznú s novým vedením z ulíc Starého Mesta moderné projekty?

Stánkom na mestských hradbách odzvonilo
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM