Ľuba Lesná Samospráva

Aktivita priniesla ovocie: Presadili ochranu Petržalky pred pozemkovými špekuláciami

Signatárom petície Chceme pri Chorvátskom ramene park, nie štvorprúdovku sa podarilo presadiť v mestskom parlamente ochranu Petržalky pred špekuláciami s pozemkami.

Ilustračný obrázok k článku Aktivita  priniesla ovocie: Presadili ochranu Petržalky pred pozemkovými špekuláciami
Zdroj: TASR

Na zastupiteľstve hlavného mesta členovia petičného výboru uspeli s požiadavkou nepredkladať na predaj, prenájom a zámenu mestské pozemky v centrálnej osi Petržalky pri Chorvátskom ramene až dovtedy, kým nebude prijatý nový územný plán a územný plán zóny.

Tento návrh napokon poslanci schválili. Podporila ho komisia hlavného mesta a aj hlavná architektka Ingrid Konrad, ktorá čo podobné pokladá za legitímnu požiadavku obyvateľov Petržalky.

Chránené aj parky a parkoviská v celej Petržalke

Prijaté uznesenie obsahuje aj druhú časť, ktorá poteší celú Petržalku, nielen obyvateľov v okolí Chorvátskeho ramena. Od 26.septembra sú pred predajom a prenájmom tretím osobám chránené aj verejné parkoviska a parky v celej Petržalke. Ak totiž bude chcieť mesto predávať svoje pozemky, bude musieť najprv vytvoriť územné plány zóny, dokončiť generel (podrobný plán) dopravy a generel zelene. S nimi najprv bude musieť súhlasiť nielen odborná verejnosť, ale aj Petržalčania, ktorí už prejavili svoj názor, a to z územného plánu odstrániť štvorprúdovku.

V uznesení sa ošetrila aj možnosť realizovať starostlivosť o zeleň či projekt Adopcia zelene. Prijatie uznesenia prišli podporiť občania a signatári petície. Hlasovanie sa skončilo potleskom ľudí v sále.

Petíciu podpísalo 15 000 ľudí

Petíciu podporilo úctyhodných až 15 00 ľudí. Medzi nimi môžeme nájsť tieto známe mená: právnička Alena Chudíková, básnik Daniel Hevier, či tréner kanoistov Peter Hochschorner.

Elena Pätoprstá, iniciátorka petície pre náš portál zdôraznila, že väčšina problémov v Bratislave súvisí so predajmi pozemkov bez podrobných územných plánov zóny. "Preto sa veľmi teším tejto ´deklarácií´ proti špekuláciám s pozemkami,“ povedala.

Nesmieme spať na vavrínoch

„Teraz je dôležité aby ľudia nezaspali na vavrínoch, ale zúčastnili sa aktívne na tvorbe tohto územia. Aby vzniklo dobré riešenie treba, aby sa ho zúčastnila čo najširšia petržalská verejnosť,“ dodala. Podčiarkla, že len tak sa do štúdie premietne verejný záujem a nie riešenia, ktoré verejnosť odmieta.

„Osobne považujem za dôležité, že toto uznesenie bude platiť aj pre nového primátora a nove zastupiteľstvo,“ povedala na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM