Tomáš Stupavský Rôzne

Aktivisti sľubom Petra Pellegriniho neveria. Pamiatky na Bratislavskom hrade sú stále ohrozené

Predseda NR SR Peter Pellegrini chce verejnosti sprístupniť čo najviac pamiatok, ktoré sa našli počas rekonštrukcie Bratislavského hradu a jeho okolia. Tvrdí, že na pomoc si povolá zahraničných odborníkov. Aktivisti však radosťou nejasajú. Naopak sľubom Pellegriniho neveria.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti sľubom Petra Pellegriniho neveria. Pamiatky na Bratislavskom hrade sú stále ohrozené
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom týždňa sa predseda parlamentu opäť vyjadril ku kontroverznej téme výstavby podzemných garáží v areáli Bratislavského hradu. Svojim vyhlásením sa jednoznačne zastal myšlienky zachovať a sprístupniť čo najviac odhalených archeologických nálezov.

„Povolám odborníkov aj zo zahraničia, aby dozreli na to, či s nálezmi narábame tak, ako sa patrí v 21. storočí. Chcem sa spýtať aj odborníka z Ríma, ako najúčelnejšie uchovať pamiatky. Nikoho neukrátime o tieto nálezy," povedal Pellegrini.

Odpovede sa nedočkali

Aktivisti, ktorým sa už podarilo vyzbierať viac ako 7200 podpisov, zo sľubov Petra Pellegriniho až tak nadšený nie sú. Dôvodom je do dnešných dní neobdržaná odpoveď zo strany predsedu NR SR na otvorený list, ktorí spísali koordinátori petície.

V ňom zainteresovaní žiadali vytvorenie špeciálnej komisie, ktorá by posúdila ako zabezpečiť záchranu nájdených pamiatok na hrade. List bol Petrovi Pellegrinimu zaslaný už 8. decembra, ale dodnes sa aktivisti odpovede nedočkali.

Prečítajte si tiež: O nálezy odhalené rekonštrukciou hradu nechce Pellegrini nikoho ukrátiť. Dokonca má plán, ako ich zachovať

„Jeho doterajšie kroky teda skôr svedčia o tom, že sa bude naďalej v tejto veci postupovať netransparentne, verejnosť bude informovaná len jednostranne a podľa týchto indícii sa asi má zakryť aj skutočný stav vecí," uvádza sa v otvorenom liste.

Podľa vyjadrení aktivistov širokospektrálna komisia zložená z odborníkov a občianskych aktivistov by zaistila presné a skutočné informovanie verejnosti.

Odborníkov z Ríma netreba

Ďalej sa im nepozdáva ani pozvanie odborníkov z Ríma. Podľa ich názoru by sa k pamiatkam mali vyjadriť odborníci z krajín, ktoré sú s antickými pamiatkami na tom podobne ako Slovensko, napríklad odborníci z Rakúska a Maďarska.

Aktivisti ďalej trvajú na svojej požiadavke o vytvorení osobitnej komisie, ktorá by na pamiatky dohliadala. Nielen Bratislavčania, ale aj aktívni občania z celého Slovenska už od novembra minulého roka vyzývajú na záchranu unikátnych archeologických pamiatok z čias Rímskej ríše, ktoré ohrozuje plánovaná výstavba garáži v areáli Bratislavského hra­du.

Podľa navrhovaného projektu by na spomínanom mieste malo vzniknúť 222 parkovacích miest pre verejnosť. Pamiatkari tvrdia, že v hradnom areáli sa nachádza najvýznamnejšia rímska stavba na keltskom území severne od Álp, ktorá je dokonca zahraničnými odborníkmi vysoko oceňovaná.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Potrebujeme garáže na Bratislavskom hrade? Verejnosť chce počuť pravdu, tvrdia aktivisti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM