Tomáš Stupavský Rôzne

Aktivisti plánujú pred Prezidentským palácom hovoriť o ľudských právach v Rusku

Slobodne o slobode prejavu v Rusku - taká je ústredná myšlienka stretnutia, ktoré sa z iniciatívy Amnesty International Slovensko (AI SK) uskutoční v sobotu (4.4.) predpoludním pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti plánujú pred Prezidentským palácom hovoriť o ľudských právach v Rusku
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie aktivisti organizujú pri príležitosti sobotňajšej návštevy ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na Slovensku.

"Zámerom akcie, ktorá má začiatok o 10.30 hodine, je upozorniť na porušenie práv a slobôd v Rusku a vyjadriť podporu ľudskoprávnym aktivistom, aktivistkám a neziskovým organizáciám, ktoré za ľudské práva, aj keď obmedzované početnými zákonmi, bojujú,“ informovala Lenka Machlicová z AI SK.

Organizácia v tejto súvislosti kritizuje viacero zákonov, ktoré Ruská federácia (RF) prijala. „Je to napríklad zákon obmedzujúci pokojné protesty, zákon o zahraničných agentoch, ktorý je namierený voči mimovládnym organizáciám, či zákony, ktorých cieľom je podpora násilia voči komunite LGBTI,“ uviedla kampaňová koordinátorka AI SK Lucia Bernátová.

Sobotňajšie zhromaždenie pred Prezidentským palácom v Bratislave bude podľa jej slov takisto žiadať ukončenie prenasledovania LGBTI aktivistky a novinárky Eleny Klimovovej.

AI SK si myslí, že sobotňajšia oficiálna návšteva šéfa ruskej diplomacie by mala byť aj výzvou pre slovenské úrady, ktoré by mali otvorene podporiť nezávislú občiansku spoločnosť v Rusku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM