Aktualizované Adriana Banásová Rôzne

Aktivisti plánujú kvôli chemickej skládke vo Vrakuni vytvoriť diskusné fórum

Nájsť možné riešenie, ako odstrániť problém s chemickou skládkou v bratislavskej Vrakuni či vytvoriť verejný tlak, aby kompetentní konali. Aj to sú ciele diskusného fóra, ktoré plánujú občianski aktivisti zvolať v druhý júnový týždeň vo Vodárenskom múzeu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti plánujú kvôli chemickej skládke vo Vrakuni vytvoriť diskusné fórum
Zdroj: TASR

Podujatia sa má zúčastniť laická i odborná verejnosť.

„Myslím si, že o probléme skládky bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova treba rozprávať čo najviac, či už s laickou, alebo odbornou verejnosťou. Verejný tlak totiž môže prinútiť kompetentných konať,“ priblížil organizátor diskusného fóra Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kra­ja.

Na podujatí sa otvorí téma možného ohrozenia zdrojov pitnej vody chemickou skládkou vo Vrakuni. Rozprávať sa bude aj o iných toxických skládkach na Slovensku a o financovaní ich odstránenia.

Podľa Draguna bude na fórum pozvaný bratislavský primátor Ivo Nesrovnal, podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja Martin Berta, Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti či zástupcovia ministerstva životného prostredia i Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Riešenie chemickej skládky vo Vrakuni je zložitý odborný problém. Verím, že odborná diskusia a spoločný tlak samospráv ho pomôže vyriešiť,“ dodal Dragun.

Nikto nevie, aký odpad je na skládke uložený

Rozloha skládky chemických závodov, ktorá sa nachádza na území starého Mlynského ramena, na rozhraní Vrakune a bratislavského Ružinova, je približne 4,65 hektára. Nachádza sa na nej zhruba 90.000 kubických metrov odpadu, ktorý sa tu vyvážal z chemických závodov v 60. až 80. rokoch minulého storočia.

Mestská časť Vrakuňa i aktivisti upozorňujú, že na skládke neboli vybudované nepriepustné tesniace prvky a nikto presne nevie, aký odpad je tam uložený.

Po sprevádzkovaní Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 začala hladina podzemných vôd stúpať, až dosiahla úroveň kontaminovaných hornín i chemického odpadu. Toxické látky sa tak mohli dostať do okolia. Vo Vrakuni je preto už od roku 2002 zakázané používať domové studne na polievanie zeleniny či ovocných stromov.

Petícia a geologický výskum

Proti skládke bola vo februári tohto roka spustená aj petícia, doteraz sa pod ňu podpísalo viac ako 2500 ľudí. Pred mesiacom starosta Vrakune Martin Kuruc upozornil, že ak sa bude riešenie tohto problému zo strany kompetentných stále odkladať, je pripravený vstúpiť do ostrého štrajku.

Ministerstvo životného prostredia na skládke v posledných mesiacoch realizuje podrobný geologický prieskum. Po jeho skončení v júli by sa mal začať proces určenia povinnej osoby, ktorá má územie vyčistiť. V prípade, že ponesie za odstránenie skládky zodpovednosť rezort životného prostredia, chce sa uchádzať o financie na jej likvidáciu z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM