Tomáš Stupavský Rôzne

Aktivisti dostali od mesta zelenú na obnovu spustnutého vinohradu na Pionierskej ulici

Bratislavské občianske združenie (OZ) Vnútroblok dostalo od hlavného mesta povolenie na obnovu zanedbaného vinohradu, ktorý sa nachádza na Pionierskej ulici v Novom Meste.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti dostali od mesta zelenú na obnovu spustnutého vinohradu na Pionierskej ulici
Zdroj: TASR

„Síce to nie je veľká plocha, 3000 štvorcových metrov, ale my sme nadšení príležitosťou, akú to pre nás vytvára. Náš plán je za pomoci niekoľkých nadšencov spoločne obnoviť a starať sa o vinicu a takýmto spôsobom poukázať na hodnotu kultúrneho a historického dedičstva, akým vinohradníctvo v Malokarpatskej oblasti je a taktiež na potrebu ochrany vinohradov,“ priblížila členka OZ Katarína Juríková.

Ako dodala, keď už bude projekt trochu rozbehnutý, radi by priestor používali aj na rôzne prednášky a kultúrne aktivity zamerané na pestovanie a výrobu vína.

„Ale na obnovu vinohradu potrebujeme nejaký začiatočný kapitál. Pre stav vinice musíme v podstate kúpiť úplne nové korene viniča a začať od základu,“ doplnila Juríková.

Začiatkom marca benefičný koncert

Mladí aktivisti z OZ sa preto rozhodli usporiadať benefičný koncert (7. 3.) pri Slavíne na vyzbieranie peňazí, ktoré by pokryli počiatočné náklady. Účasť prisľúbili skupiny Lost Clusters, Crabslide a DJ Stroon. Súčasťou benefičnej akcie bude aj tombola, ktorá má prispieť na výsadbu nového vinohradu. Zbierka cien do tomboly je dobrovoľná cez kontaktnú adresu www.dobrakrajina.sk/…ilne-zahrady.

OZ Vnútroblok vzniklo v roku 2012 ako občianska iniciatíva združujúca nápady, projekty a najmä ľudí, ktorí sa zaujímajú o verejný priestor v kontexte občianskej spoločnosti. Jej členovia veria, že dobrý verejný priestor potrebuje dobrých ľudí.

Ďalšie vzdelávacie podujatia

Jedným z projektov sú aj mobilné záhrady, na ktorom pracuje tím piatich nadšencov. Prvá z nich bola založená v roku 2013 na súkromnom pozemku na Sasinkovej ulici v Bratislave. Druhým projektom je vinica a záhrada na Pionierskej ulici. „Ide o 20 rokov nevyužívaný pozemok, ktorý sme získali na prenájom od mesta zatiaľ na tri roky s možnosťou predĺženia zmluvy. Naším zámerom je obnoviť vinohrad v tradičnej vinohradníckej lokalite,“ doplnila Juríková.

V priebehu prvých rokov plánuje OZ spolu so susedmi organizovať aj vzdelávacie podujatia spoločne s profesionálnymi vinohradníkmi, ktorí by začínajúcich vinohradníkov zasvätili do tajov vinohradníckej prá­ce.

„Model starostlivosti o vinicu chceme vytvoriť spolu so záujemcami o vinohradníctvo. Okrem toho tam chceme zapustiť pestovacie boxy, v ktorých si susedia z Pionierskej budú môcť pestovať bylinky, kvety, zeleninu. Na pozemku plánujeme organizovať aj rôzne spoločenské aktivity, ako napríklad komunitné pikniky a ďalšie aktivity,“ uzavrela Juríková.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM