Tomáš Stupavský Rôzne

Aktivisti chcú dať Bratislavský hrad do správy Slovenského národného múzea, no tam o ničom nevedia

Hoci sa má stať Slovenské národné múzeum (SNM) podľa aktivistov novým správcom Bratislavského hradu, inštitúcie sa na to nik nepýtal.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti chcú dať Bratislavský hrad do správy Slovenského národného múzea, no tam o ničom nevedia
Zdroj: TASR

Občianska iniciatíva SOS Bratislavský hrad, ktorá bojuje proti výstavbe garáží na hrade, pritom v pondelok (23. 2.) avizovala, že podáva podnet na zmenu správcu. Zobrať tak hrad chce Kancelárii Národnej rady SR. So SNM to však nikto nekonzultoval.

„Zástupcovia občianskeho združenia SOS Bratislavský hrad doteraz nekontaktovali vedenie Slovenského národného múzea. O návrhu sa vedenie dozvedelo prostredníctvom médií,“ povedala PR manažérka SNM Silvia Turnerová. Možnosťou, že by múzeum spravovalo hrad, sa tak v súčasnosti podľa nej inštitúcia vôbec nezaoberá. Nevie tak ani povedať, koľko navyše by správa hradu SNM stála.

Správcom hradu je dnes kancelária Národnej rady Slovenskej republiky, vlastníkom je štát. Občianska iniciatíva žiada, aby sa to zmenilo. „Domnievame sa, že je to práve SNM, ktoré disponuje lepšími odbornými predpokladmi na to, aby vykonávalo takúto relatívne zložitú činnosť, spočívajúcu v správe tejto nehnuteľnej kultúrnej pamiatky,“ vysvetlil advokát Michal Kiča, ktorý aktivistov zastupuje.

Výzva je na stole u Pellegriniho

Treba si podľa neho uvedomiť, že Kancelária NR SR je zákonom zriadená inštitúcia, ktorej úlohou je poskytovanie určitého servisu pre činnosť zákonodarného zboru. Iniciatíva v pondelok preto plánovala podať podnet Ministerstvu financií SR, aby pripravilo návrh na zmenu v osobe správcu tohto štátneho majetku.

Aktivisti v pondelok tiež avizovali, že podávajú výzvu na Krajský pamiatkový úrad v Bratislave, aby sa stavebná činnosť v bezprostrednej blízkosti archeologických nálezov na severnej terase dočasne obmedzila. Ďalší podnet chceli smerovať na Pamiatkový úrad SR. Ten by zase mal podľa nich preskúmať záväzné stanoviská a rozhodnutia podriadeného Krajského pamiatkového úradu v Bratislave, ktoré vydal vo veci rekonštrukcie a obnovy hradu.

Kancelária predsedu NR SR v pondelok potvrdila, že výzvu od občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad dostali.

„Predseda NR SR Peter Pellegrini dnes popoludní dostal otvorenú výzvu občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad, s ktorou sa oboznamuje a začal sa s ňou intenzívne a vážne zaoberať. Rovnako požiadal spolupracovníkov Kancelárie NR SR, aby si vyžiadali ďalšie stanoviská expertov,“ uviedol v pondelok hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Ohľadom vytvorenia odbornej komisie k pamiatkam na Bratislavskom hrade nás nikto neoslovil, tvrdia archeológovia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM