Tomáš Stupavský Rôzne

Ako zveľadiť bratislavské podchody? Jediná možnosť, prenajať priestory súkromníkovi

Minulý týždeň sme sa detailne pozreli na niektoré verejné priestranstvá v našom hlavnom meste. Konkrétne sme si vzali na paškál bratislavské podchody. A načo sme prišli? Miesta, ktoré má na starosti mesto, sú v katastrofálnom stave a naopak tie, ktoré spravuje súkromník, vo výbornom.

Ilustračný obrázok k článku Ako zveľadiť bratislavské podchody? Jediná možnosť, prenajať priestory súkromníkovi
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Pre porovnanie dvoch verejných priestorov sme si vybrali podchody na Hodžovom námestí a Trnavskom mýte.

Miesto pod Grasalkovičovým palácom môžeme hodnotiť iba kladne. Príjemné, slušné prostredie, fungujúce prevádzky, aktívny kamerový systém, žiadne grafity alebo čmáranice, dokonca vás „neovalí“ ani nepríjemný zápach. Čím to je, že tento podchod vyzerá tak, ako sa na hlavné mesto sluší a patrí? Odpoveď je jednoduchá, o podchod sa stará súkromná spoločnosť.

Hodžovo námestie dohodou

„Spoločnosť Astoria Palace, s.r.o. požiadala hlavné mesto o nájom priestorov podchodu na Hodžovom námestí. Tento zámer, resp. táto žiadosť bola prerokovaná v poradnej komisii primátora 6. a 21. apríla 2006. Následne celá záležitosť prebehla pripomienkovacím konaní a 18. decembra 2006 vtedajší primátor Andrej Ďurkovský predmetnú nájomnú zmluvu podpísal, nakoľko v tom čase nepotreboval súhlas mestského zastupiteľstva ako prípad hodný osobitého zreteľa,“ vysvetlila pre Bratislava24.sk hovorkyňa mesta, Ivana Skokanová.

Ide o prvý verejný podchod v našom meste, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Spoločnosť Astoria Passage následne zabezpečuje prevádzku, stráženie aj údržbu podchodu.

Prečítajte si tiež: Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!

„V roku 2008 investor zrekonštruoval podchod na vlastné náklady vo výške približne 43 miliónov slovenských korún. Nešlo teda o investíciu mesta,“ uviedla mediálna zástupkyňa spoločnosti Astoria Passage, Mária Adamová.

Ako ďalej informovala Adamová mesto prenajalo priestory podchodu Hodžovho námestia za vopred dohodnutých podmienok.

„Vnesená investícia do nehnuteľnosti a náklady spojené s realizáciou boli zohľadnené vo vzťahu k vlastníkovi a sú započítavané priebežne po dobu trvania nájomného vzťahu na zaplatenie vzťahu ako protihodnota po vzájomnej dohode s vlastníkom,“ doplnila Adamová.

V priestoroch podchodu je tiež prevádzka Dopravného podniku mesta Bratislavy, ktorý tam sídli za symbolickú cenu, jedno euro ročne.

Rekonštrukcia Trnavského mýta v nedohľadne

Prečo sa niečo podobné nedá zrealizovať aj so zanedbaným podchodom na Trnavskom mýte? S touto otázkou sme oslovili magistrát.

„Všetky rokovania týkajúce sa možného prenájmu podchodu na Trnavskom mýte prebiehali ešte za minulého vedenia mesta. Podľa informácií, ktoré máme, mala o tento podchod záujem nielen mestská časť Bratislava – Nové Mesto, ale aj súkromný investor, ktorý postavil na Trnavskom mýte obchodné centrum. Dôvody, prečo bývalé vedenie tieto priestory neprenajalo nám nie sú známe,“ informovala Skokanová.

Prečítajte si tiež: Otras a hrôza! Tieto slová vystihujú zanedbaný podchod na Trnavskom mýte

Zdemolovaný priestor je určite aj príčinou nefunkčného kamerového systému. Údajne ho tam chcelo nainštalovať už bývalé vedenie, lenže problémom bol nedostatok financií.

Čo teda s Trnavským mýtom bude? Nové vedenie mesta je prístupné rokovaniam na túto tému, avšak žiadne rokovania zatiaľ neprebehli.

„Riešenie nevyhovujúceho stavu verejných priestorov bude súčasný primátor Nesrovnal riešiť, nakoľko čistota verejných priestorov je pre neho prioritou,“ uviedla Skokanová.

Uvidíme ako sa bude dariť novému primátorovi dodržiavať svoj sľub, lebo úprimne musíme zhodnotiť, že verejné priestory, o ktoré sa stará hlavné mesto, vyzerajú katastrofálne. A nie je ich málo. Ďalšími sú podchody na Patrónke, Železničnej stanici Vinohrady, či priestor pri autobusovej zastávke Zochova.

Prečítajte si tiež: Podchody- strašiak Bratislavy. Existuje v súčasnosti riešenie?

Hodžovo námestie, podchod
10
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Trnavské mýto, podchod
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM