Nina Táborská Rôzne

Ako to dopadne s PKO? Poslanci rušia uznesenie, Park kultúry už nechcú zachovať celý

Štvorica bratislavských mestských poslancov - klub Bratislava Inak už nechce zachovať celý PKO. Uznesenie, kde zachovanie celého kultúrneho stánku schválili, chcú zrušiť. Reagujú tak na fakt, že investor odstúpil od zmluvy a mestu dal pred vymáhaním škody posledný termín na dohodu.

Ilustračný obrázok k článku Ako to dopadne s PKO? Poslanci rušia uznesenie, Park kultúry už nechcú zachovať celý
Zdroj: TASR

Uznesenie o zachovaní celého PKO predkladal vtedajší poslanec a dnešných primátor Ivo Nesrovnal. Poslanci ho schvaľovali v júni 2011 a mesto sa ho muselo pri rokovaniach s vlastníkom pozemkov pod PKO, spoločnosťou Henbury Development, držať. „Ak chceme pomôcť rokovaniam, toto uznesenie musíme zrušiť,“ vraví poslanec Marian Greksa z klubu Bratislava Inak.

Štvorica poslancov plánuje predložiť na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva materiál, kde požiada o zrušenie uznesenia a zároveň chce klub zaviazať Nesrovnala, aby vyrokoval pre mesto čo najlepšie podmienky pri prípadnej asanácii budovy. „Máme za to, že mesto nemá peniaze na rekonštrukciu PKO, ani na opätovné vyplatenie pozemkov, ani na jeho prevádzku a už vôbec nie na vyplatenie škody v takej obrovskej výške,“ hovorí predsedníčka klubu Katarína Augustinič. Poslanci tak dnes považujú situáciu okolo PKO za kritickú.

Prečítajte si viac tu: Nekonečná kauza PKO: Investor odstúpil od zmluvy, mestu dal posledný termín na dohodu

Spoločnosť Henbury argumentovala, že odstupuje od zmluvy o búraní PKO, lebo mesto si záväzky z nej neplní. So samosprávou sa však chce ešte dohodnúť, a to na takom riešení, ktoré by umožnilo uskutočniť ich projekt Nové PKO. V závislosti od toho, aký bude mať dohoda obsah, by potom zvážila aj „uplatňovanie svojich ostatných nárokov“, ktoré z porušovania zmluvy vyplývajú.

„Výška nárokov spoločnosti Henbury vyčíslená k dnešnému dňu predstavuje viac ako 30 miliónov eur, čo je násobne viac, ako je hodnota budovy PKO,“ uviedli konatelia spoločnosti v liste z 8. decembra 2014.

Spoločnosť však dáva mestu termín, dokedy by malo k uzavretiu dohody dôjsť. Chce to najneskôr do 31. marca tohto roku. „Uvedenú ponuku považujeme za poslednú možnú príležitosť na dohodnutie obojstranne prospešného riešenia danej lokality za spolupráce oboch zmluvných strán,“ pripomínajú konatelia.

Nesrovnal minulý týždeň reagoval, že s firmou sa chce stretnúť a rokovať. „Chcem, aby sme si vyčistili stôl a povedali si, čo chce mesto a čo chce investor. Aby to bolo férové a otvorené,“ dodal. Henbury Development pripomína, že po uplynutí lehoty bude spoločnosť pokračovať už iba v súdnom vymáhaní uplatnených nárokov na náhradu skutočnej škody, ujdeného zisku a bezdôvodného obohatenia.

Pozrite si tiež: Jedinečné archívne zábery: Park kultúry a oddychu v časoch svojej najväčšej slávy

Zmluvu o spolupráci uzavrela spoločnosť a hlavné mesto ešte v roku 2006, neskôr k nej pribudli dodatky. Hovorí o tom, že spoločnosť a mesto si poskytnú všetku súčinnosť, ktorá bude potrebná na odstránenie stavieb. Henbury sa v nej rovnako zaväzuje na vlastné náklady zabezpečiť asanačné práce.

O platnosti zmluvy o spolupráci vedú obe strany spor. Súdy rozhodovali o tom, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu. Vlani v októbri bratislavský krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd SR. Mesto naň v novembri minulého roku podalo dovolanie, na výsledok sa čaká.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM