Tomáš Stupavský Rôzne

Ako sú na tom Mlynské Nivy? 5 kladov a záporov autobusovej stanice

Asi sa všetci zhodneme, že dôležitou vstupnou bránou do Bratislavy je Autobusová stanica Mlynské nivy. Konečná a prestupná destinácia mnohých autobusov rokmi chátra, ale stále nie je na tom horšie ako Hlavná stanica. No napriek tomu nájdeme na „autobuske“ niekoľko zlých, ale aj dobrých vecí.

Ilustračný obrázok k článku Ako sú na tom Mlynské Nivy? 5 kladov a záporov autobusovej stanice
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Minulý týždeň sme vám priniesli prehľad nedostatkov, ktoré sú veľkým problémom na bratislavskej Hlavnej stanici. Teraz sme si posvietili aj na autobusovú stanicu. Ľudia, ktorí pricestujú na Mlynské nivy, či už z iných častí Slovenska alebo zo zahraničia, zostanú možno v šoku ako „autobuska“ vyzerá.

Predovšetkým „komunistický vzhľad“ celého objektu môže nahnať strach, či človek necestoval v čase. Ale na obranu autobusovej stanice musíme povedať, že sa tam nachádza aj niekoľko vecí, ktoré nie sú na slovenské pomery, až tak zlé.

Negatíva

1.Odstrašujúci vzhľad

Ako sme spomenuli celkový vzhľad je asi najväčším problémom stanice. Ošarpané a popísané steny, padajúca omietka, všade šedé a tmavé farby, ktoré majú skôr depresívny efekt. Asi by bolo konečne na mieste, keby kompetentní zainvestovali nejaké peniaze do vonkajšej rekonštrukcie celého objektu.

2. Na daždi aj pod strechou

To sa vám len tak hocikde nestane! Ak začne pršať, väčšinou sa schováte pod strechu, no na Mlynských Nivách na vás môže kvapkať, aj keď budete pod prístreškom. Konkrétne sa tak deje v časti, ktorá spája nástupište so zástavkou MHD.

3. Plechové nástupište

Nástupištia autobusovej stanice sú jednoducho zastarané a plechové. Staré lavičky, špinavé schodiská a v neposlednom rade náročná manipulácia s kuframi, ak sa presúvate po jednotlivých nástupištiach. Toto všetko nahnevá nejedného cestujúceho.

4. „Na stojáka“

Cestujúci, ktorí prišli na stanicu o niečo skôr alebo v Bratislave iba prestupujú, musia doslova bojovať o svoje miesto na lavičke. Dôvod je ten, že ich je tu príliš málo. Vo vstupnej hale je miest na sedenie len 25. Na poschodí sa síce nachádza obchodná pasáž, kde sú ďalšie lavičky, no na taký dôležitý prestupový uzol je to stále málo.

5. Nefunkčný eskalátor

Schodisko, ktoré sa na stanici nachádza, po oboch stranách lemujú eskalátory. Problémom je, že naraz fungujú len vo veľmi výnimočných prípadoch. Väčšinou je spustený iba ten, ktorý smeruje nahor. Dole už musíte po svojich.

Pozitíva

1. Prehľadné informačné tabule

Ak ste si nepozreli svoj spoj na internete, tak ste potom odkázaný na informačné tabule, ktoré sa nachádzajú na autobusovej stanici. Jednotlivé príchody a odchody autobusov sú vypísané prehľadne, čiže ľahko si nájdete, kedy a z ktorého nástupištia vám váš spoj odchádza.

2. Originálna kaviareň

Podniky a krčmy, ktoré sa nachádzajú na staniciach sú väčšinou obsadené nekalými živlami. No na poschodí „autobusky“ je odstavená maketa karosy, ktorá slúži ako príjemná a originálna kaviareň.

3. Funkčné toalety

Verejné záchody v Bratislave nie sú zrovna výkladnou skriňou mesta, ale toalety na Mlynských Nivách sú prekvapivo vo vynikajúcom stave. Sú čisté, nepoškodené a bezpečné.

4. Na noc sa budova zatvára

Nástupištia autobusovej stanice sú prístupné počas 24 hodín, ale budova autobusovej stanice je v noci od 23.00 hod. do 4.00 hod. uzavretá. Zabraňuje sa tak väčšiemu znečisťovaniu celého objektu. Niektorí jedinci totiž využívajú priestory stanice na spánok.

5. Služby

Autobusová stanica je vybavená niekoľkými prevádzkami, ktoré ľudia naozaj potrebujú. Nachádza sa tu pobočka pošty, lekáreň, stánok dopravného podniku, reštaurácia, jedáleň a kiosky s rýchlym občerstvením.

Prečítajte si tiež: 10 vecí, ktoré vystrašia turistov po príchode na Hlavnú stanicu

Autobusová stanica
16
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM