Rôzne

Ako správne triediť odpad? Dozvedieť sa to môžete priamo v spaľovni

Hlavné mesto vyprodukuje ročne viac ako 150-tisíc ton odpadu. Preto je dôležité jeho správne triedenie. Nie všetci však vedia, kam aký druh odpadu patrí.

Ilustračný obrázok k článku Ako správne triediť odpad? Dozvedieť sa to môžete priamo v spaľovni
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Nielen Bratislavčania sú zo zákona povinní triediť odpad. Dôležité je, aby ho triedili správne do jednotlivých zberných nádob, ktoré sa farebne odlišujú. Znižujú tak nepriaznivé vplyvy na životné prostredie a pomáhajú eliminovať čierne skládky.

Kam s tým?

Žlté kontajnery sú určené pre plasty. Patria do nich neznečistené a stlačené plastové fľaše, fólie, plastové obaly z domácností, tetrapak, plastové tašky a vrecká, hliníkové plechovky. Nepatria sem plasty znečistené chemickými látkami, zvyškami jedál, biologickým odpadom a olejmi.

Do zelených kontajnerov patrí sklo. Vhadzovať do nich môžeme neznečistené sklenené fľaše, sklenené obaly z nápojov a potravín či sklenené črepy. Do kontajnerov nepatrí keramika, porcelán, zrkadlá, drôtené a lepené sklo, technické sklo alebo tabuľové sklo.

Modré nádoby sú určené na noviny, časopisy, zošity, lepenky, knihy, reklamné letáky, kartón aj papierové tašky. Nevhadzujte do nich mokrý, mastný a znečistený papier, samoprepisovací a voskovaný papier, použité plienky, hygienické potreby, tetrapak a alobal.

Zmesový komunálny odpad vhadzujeme do čiernych kontajnerov, do ktorých patria aj konzervy a oceľové plechovky.

Zdroj: OLO a.s.

Navštívte OLO centrum a dozviete sa viac

Ako správne triediť sa môžete dozvedieť aj priamo v centre spoločnosti OLO, a.s. V septembri totiž otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO centrum, ktorého hlavným cieľom je predstaviť verejnosti všetko podstatné, čo súvisí s odpadovým hospodárstvom.

„Návštevníci sa zoznámia s tým, ako sa odpad správne triedi, aké produkty sa z odpadu vyrábajú, ako dlho trvá, kým sa odpad rozloží v prírode. Uvidia kolobeh triedenia a recyklácie papiera, plastov či skla a vyskúšajú si atraktívnym a moderným spôsobom, ako mať zodpovedný prístup k odpadom a ochrane životného prostredia,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti OLO Beáta Humeniková.

Spoločnosť poskytuje pravidelné zážitkové exkurzie pre rôzne vekové skupiny po prevádzke bratislavskej spaľovne odpadu s odborným výkladom, spojené s ekovýchovou určenou pre žiakov základných škôl. „Vstup do centra je zdarma. Návštevníci sa na exkurzie môžu prihlásiť prihláškou umiestnenou na www.olo.sk alebo mailom na olocentrum@olo.sk,“ dodala hovorkyňa.

Triedenie odpadu
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM