Rôzne

Ako si poradiť s problémovými osobami v bratislavskej MHD

Len počas jediného dňa sa vo vozidlách MHD vystriedajú tisíce Bratislavčanov, ktorí po sebe môžu kadečo zanechať alebo vám „spestriť“ cestu do práce. Veľmi dobre tak viete, aké nástrahy na vás číhajú po nastúpení do vozidla.

Ilustračný obrázok k článku Ako si poradiť s problémovými osobami v bratislavskej MHD
Zdroj: Facebook

Na vandalov čmárajúcich po sedadlách, oknách a stenách vozidiel sme si už „zvykli“. Dopravný podnik robí čo môže, aby udržiaval autobusy, trolejbusy a električky čisté. Vďaka tomu, že čistota vozidiel MHD je prioritou Dopravného podniku aj hlavného mesta, v boji proti vandalom sú stále úspešnejší. Výrazne k tomu dopomohol aj kamerový systém.

Ten ale výtržníkov a čiernych pasažierov obťažujúcich slušných ľudí až tak neodrádza. Cestujúci sa často sťažujú na neprispôsobivých spoluobčanov, ktorí ich obťažujú najmä alkoholovým smradom či smradom po výkaloch.

„Ráno som sa v električke skoro udusila. V prednom vozni sa viezol pravdepodobne pomočený bezdomovec. Ten smrad sa tiahol celou električkou, všetci si zapchávali nosy,“ opisuje nepríjemné ráno Jana.

Obráťte sa na vodiča autobusu

Kamerový systém nedokáže zachytiť všetko, a tak odporúčame obrátiť sa na vodiča autobusu. Ak vám prekážajú vo vozidlách ľudia, ktorí javia známky nadmerného požitia alkoholu, návykových látok alebo majú mimoriadne znečistený odev, máte právo vyzvať ich, aby opustili vozidlo.

Hovorkyňa DPB Adriana Volfová radí obrátiť sa s takýmito problémami na vodiča, prípadne revízora, ak sa vo vozidle nachádza alebo kontaktovať políciu.

„Naši zamestnanci však takýchto cestujúcich nemôžu vylúčiť z prepravy, môžu ich len vyzvať, aby opustili vozidlo. Ak to oslovení cestujúci nerešpektujú, musí byť privolaná policajná hliadka, ktorá už má oprávnenie vykázať ich z vozidla,“ uviedla hovorkyňa.

Zároveň dodáva, že je to dlhodobý problém legislatívy, s ktorým nebojuje len náš DPB, ale aj mnohé ďalšie dopravné podniky, nielen na Slovensku ale aj v Čechách.

Nebudeme sa prizerať

A čo v prípade, že sa stanete svedkom nejakého incidentu? Samozrejme, nebudeme sa prizerať. Odporúčame obrátiť sa na vodiča alebo kontaktovať políciu. „Vodič sa vie ihneď spojiť s dispečingom DPB, ktorý okamžite vyšle na miesto dispečerské hliadky, zabezpečí príchod polície a v prípade potreby aj príchod RZP,“ uzavrela Volfová.

Nezabúdajme, že verejný priestor vytvárame všetci spoločne. Ak zatvárame oči a odvraciame hlavy, nepriamo sa zúčastňujeme na vandalizme a pomáhame devastovať verejné priestranstvá.

Čítajte aj: Straty a nálezy v bratislavskej MHD: Verili by ste, čo všetko si cestujúci už zabudli?

Ilustračný obrázok

Neprispôsobiví v MHD
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM