Kultúra

Ako sa menila tvár Židovskej ulice? Minulosť Židov už na ulici veľa nepripomína

Dnešné ulice Židovskej štvrte sú len fragmentom toho, ako vyzerala kedysi. Pretváranie Židovskej sa začalo výstavbou Mosta SNP. Odvtedy štvrť prešla búraním, požiarmi, zasiahla ju vojna aj viaceré prestavby. Jedna ju čaká aj v najbližšom období.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa menila tvár Židovskej ulice? Minulosť Židov už na ulici veľa nepripomína
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes patrí k jedným z najfrekvento­vanejších miest Bratislavy, no mnohí najmä mladí ľudia ani netušia, že v hlavnom meste kedysi existovala historická Židovská štvrť, ktorá musela ustúpiť výstavbe Mostu SNP. Štvrť, ktorá má dnes celkom inú podobu ako kedysi a meniť sa bude aj naďalej.

Čítajte aj: Historické zábery: Pestrofarebná synagóga bola pre mnohých tŕňom v oku

Židovská ulica kedysi a dnes

Podoba tejto časti mesta je úplne odlišná ako v minulosti. Z pôvodných budov sa na Židovskej ulici zachovali len Žigraiova kúria a úzky rokokový dom U dobrého pastiera. Žigraiova kúria bola postavená v 17. storočí úradníkom grófa Pálfiho zo Stupavy. V súčasnosti tu nájdeme Múzeum židovskej kultúry. V dome U dobrého pastiera sa od roku 1975 nachádza Múzeum hodín.

Židovskú ulicu zničila výstavba Mosta SNP, ktorá si vyžiadala aj zbúranie časti Rybného námestia. Na mieste zlikvidovanej časti Židovskej ulice vznikla jama, ktorá sa spevnila betónom a dnes slúži automobilom. Kedysi to bolo centrum celej štvrti.

Okrem výstavby mosta zasiahlo Židovskú štvrť niekoľko tragických udalostí. Jednou z nich bol rozsiahly požiar, ktorý vypukol v roku 1913 a takmer zničil synagógu. A hoci boli domy zasiahnuté požiarom renovované, postupom času sa zachovalo len málo z nich.

Zub času a rôzne premeny sa však podpísali nielen na domoch tejto ulice, ale aj na chodníkoch a cestách. V okolí domu U dobrého pastiera sa dnes prechádzame po betónovom chodníku, ktorý ukrýva pôvodnú dlažbu Židovskej ulice.

Návrat k historickým a kultúrnym hodnotám

Minulosť Židov na Židovskej ulici už dnes nič nepripomína, dokonca ani pamätná tabuľa. To sa čoskoro zmení. Staré Mesto totiž začalo s rekonštrukciou, v rámci ktorej pribudne tabuľa, nová dlažba aj popisné čísla domov.

Cieľom samosprávy je prezentovať pôvodné historické a kultúrne hodnoty mesta, medzi ktoré Židovská ulica jednoznačne patrí. Po necitlivých zásahoch v súvislosti s budovaním Mosta SNP to podľa mestskej časti spoločnosť tejto ulici dlhuje.

Na revitalizáciu územia od križovania Židovskej a Kapucínskej ulice až po Zámocké schody Staré Mesto vyčlenilo približne 300-tisíc eur. Neskôr sa táto mestská časť môže tešiť aj na viac zelene.

Čítajte viac: Staré Mesto začalo s revitalizáciou Židovskej ulice. Ako bude vyzerať?

Podoby Židovskej ulice
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM