Kultúra

Ako sa fotilo pred sto rokmi? Ukáže vám to výstava v pavilóne Podhradie

Ojedinelú príležitosť odfotografovať sa starou technikou v dobovom ateliéri a so starými rekvizitami majú návštevníci výstavy 100 rokov fotografickej techniky.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa fotilo pred sto rokmi? Ukáže vám to výstava v pavilóne Podhradie
5
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu otvorili vo štvrtok 3. 11. o 16. hodine vo výstavnom pavilóne Slovenského národného múzea Podhradie. Expozícia je súčasťou medzinárodného festivalu Mesiac fotografie v Bratislave a potrvá do 26. februára 2017.

„Výstava bude prvýkrát na Slovensku prezentovaná zo zbierky Antona Fialu. Sú to fotografické aparáty od roku 1850 do 1950. Výstava má veľmi edukatívny prístup, pretože sme postavili kameru obskuru, čo je úplný začiatok vzniku fotografie. Postavili sme ateliér z 20. až 30. rokov aj s rekvizitami, kde sa ľudia môžu odfotiť. Je tam obrovská zbierka cestovných fotoaparátov, stereo fotoaparátov, starých ‚kodakov‘. Tie sú doplnené o fotografie a uvidíme, ako sa menil ich žáner,“ uviedla Dorota Holubová, ktorá s Martinom Kleiblom výstavu kurátorsky pripravila.

Vývoj fotografickej techniky

Takmer 200 historických fotoaparátov predstavuje storočný vývoj fotografickej techniky od prvých ateliérových veľkoformátových kamier cez skladacie prenosné prístroje, fotoaparáty na zvitkové filmy až po prvé dvojoké a jednooké zrkadlovky a kinofilmové prístroje. Tie s príslušenstvom sú doplnené originálmi a reprodukciami fotografií, ktoré ilustrujú vývoj fotografickej techniky na konkrétnych dielach významných slovenských a svetových autorov.

„V roku 1851 objavil Angličan Frederick Scott Archer tzv. mokrý kolódiový proces, ktorý veľmi rýchlo nahradil dovtedy používané zložité techniky daguerrotypie a kalotypie. Fotografovaním na sklenené dosky a vytvorením transparentného negatívu sa dosiahla možnosť neobmedzeného reprodukovania obrazu bez straty kvality. Tento moment stál pri zrode neuveriteľného rozmachu a demokratizácie fotografie od druhej polovice 19. storočia, ktorý trvá prakticky až do súčasnosti,“ zdôvodňuje Kleibl.

Historické fotoaparáty
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM