Nina Táborská Rôzne

Ako potrestať mladistvých za vandalizmus? Vyčistia napríklad električku

Hneď v prvý deň školského roka všímaví a najmä akční cestujúci v električke zadržali vandala, „skrášľujúceho“ svojimi grafitmi priestory vozňa. Neplnoletý výtržník vďaka rodičom čistil električku sám. Nie je však jediný.

Ilustračný obrázok k článku Ako potrestať mladistvých za vandalizmus? Vyčistia napríklad električku
Zdroj: Dnes24.sk

Podobné formy vandalizmu sú v bratislavskej MHD bohužiaľ bežné. Ročne Dopravnému podniku Bratislava spôsobujú škody vyše 100-tisíc eur.

S neprispôsobivými cestujúcimi sa vodiči a cestujúci stretávajú denne. Vandalov a výtržníkov sa málokedy podarí zadržať. Tento prípad bol o to kurióznejší, že si mladistvý výtržník pomaľované miesta musel vyčistiť sám.

„Väčšinou následky vandalizmu odstraňujú naši zamestnanci,“ uviedla pre Bratislava24.sk Adriana Volfová, hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava.

*„V prípade, že sa podarí vandala chytiť pri čine, tak sa škoda, ktorú spôsobil, vyčísli jemu. Pokiaľ však nemá 18 rokov, dispečing je povinný kontaktovať zákonných zástupcov,*“ dodala Volfová.

Vzniknutú škodu potom vo veľkej väčšine prípadov hradia rodičia. Niektorí ale prídu s účinnejšou formou trestu, a aby sa vyhli priestupkovému konaniu, zabezpečia čistenie vozidla priamou cestou.

„Veríme, že aj takto si mladí ľudia uvedomia, že vandalizmom poškodzujú verejný majetok a už podobný čin v budúcnosti nespáchajú,“ hovorí Volfová.

Podľa hovorkyne DPB má vandalizmus v MHD dokonca rastúcu tendenciu, vyriešiť by to však mohli kamery.„Nový vozidlový park, ktorý bude vybavený kamerovým systémom, výrazne pomôže eliminovať vandalizmus a zároveň bude slúžiť aj ako prevencia,“ dodala na záver Volfová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM