Nina Táborská Rôzne

Ako na bolesť zubov: Babské recepty, aj rady zubára

Väčšina z nás to pozná. Príde vtedy, keď ju najmenej čakáme. Neznesiteľná bolesť zuba. O to ťažšie sa s ňou bojuje, keď musíme vydržať niekoľko hodín, či dokonca dní.

Ilustračný obrázok k článku Ako na bolesť zubov: Babské recepty, aj rady zubára
5
Galéria
Zdroj: TASR

Jedna z možností, keď vás zastihne bolesť zuba cez víkend, sviatok či v noci je navštíviť jednu z bratislavských pohotovostí. Nájdu sa medzi nami ale aj takí, ktorí dôverujú iba svojim zubárom a všemožne sa takejto návšteve snažia vyhnúť.

Ako si pomôcť?

Lieky

Bojovať s boľavým zubom nie je žiadna sranda. Vie to každý, kto sa s týmto problémom už stretol. Ako prvé väčšina ľudí siahne po liekoch. V domácej lekárničke sa vždy nájde nejaká medicína, ktorá má utíšiť, alebo oddialiť naše trápenie. Ibalgin, Panadol, Flector,… nič nezaberá.

Ak chceme pokračovať v liekoliečbe, pomôžu nám v niektorej z nonstop lekární v hlavnom meste, ktoré môžete nájsť tu:

  • Univerzitná lekáreň Ružinovská 12
  • Lekáreň Pokrok Račianske mýto 1/A
  • Lekáreň Thorre Einsteinova 7

Obklady

Skúšame obklady, pričom sa nemusíme sa báť, že by sme neboli nachystaní. V mrazničke sa vždy nájde nejaký mrazený hrášok, prípadne iná zelenina. Pri pohľade na roztápajúce sa mrazničkové produkty nám ostávajú oči pre plač.

Siahneme teda po nejakej inej medicíne a nemusíme sa ani presúvať z kuchyne. Nemáme na mysli alkohol.

Prírodné antibiotiká

Hrebíček, mäta, bylinky, cesnak alebo klinček. Existuje veľa rôznych receptov, tipov a rád, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesť. V prípade, že nič nemáte doma, v Petržalke, v Lamači a na Zlatých Pieskoch je nonstop otvorené Tesco, kde určite nájdete minimálne tri z vyššie uvedených „liečiv“.

Ako na to?

Podľa babských receptov na bolesť zubov pomáha odvar z mäty priepornej, klinčekov alebo šalvie, ktorý necháte vychladnúť a potom ním preplachujete ústa a najmä boľavé miesto.

Jedným z prírodných antibiotík je látka alicín, ktorú obsahuje napríklad cesnak. V knihe o bylinkách nájdete, že cesnaková kúra, aj keď nie je najpríjemnejšia, dokáže zmierniť bolesti. Aby sa ich človek zbavil, je niekedy schopný urobiť čokoľvek.

Strúčik cesnaku vložíte do úst a požujete. Pri tomto akte si ale dobre rozmyslite, či naozaj nepôjdete na pohotovosť.

Čo radí zubár?

Zubár Andrej Puškaryov z Dental Smile, hovorí jasne. „Ak niekoho prepadne bolesť v noci alebo cez víkend, vždy odporúčam navštíviť pohotovosť. Ako lekár babským receptom veľmi neverím, ani ich neodporúčam,“ hovorí.

„Studené obklady môžu na chvíľku pomôcť, teplý obklad nie. Ten vám prezradí, že ide o zápal, hnisavý proces, a v takomto prípade odkladanie vyšetrenia môže tento proces ešte viac prehĺbiť a zhoršiť,“ dodáva Puškaryov.

Nezabúdajte na to, že ak vám aj zaberie ktorýkoľvek z uvedených spôsobov utlmiť bolesť, vždy by ste mali čo najskôr vyhľadať lekára.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM