Samospráva Samospráva

Ako Karlova Ves investuje peniaze? Mestská časť sprístupnila interaktívny rozpočet

Obyvateľ si môže, podobne ako na Google mapách, priblížiť jednotlivé kapitoly rozpočtu, ktoré ho zaujímajú a sledovať, koľko peňazí do nich plynie.

Ilustračný obrázok k článku Ako Karlova Ves investuje peniaze? Mestská časť sprístupnila interaktívny rozpočet
Zdroj: TASR

Karlova Ves opäť sprístupnila svojim obyvateľom takzvaný interaktívny rozpočet. Ľudia môžu jednoducho, kliknutím na pohyblivý diagram, získať informácie, odkiaľ prichádzajú peniaze do mestskej časti a do akých verejnoprospešných projektov ich investuje. Prehľadný diagram má tvar stromu s vetvami, ktoré znázorňujú jednotlivé kapitoly rozpočtu.

„Politici by sa nemali obávať zverejňovania zrozumiteľných informácií. Čím viac informácií verejnosť má, tým menej nedorozumení vzniká. Zároveň aj kontrola našej práce je vecnejšia," povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Obyvateľ si môže, podobne ako na Google mapách, priblížiť jednotlivé kapitoly rozpočtu, ktoré ho zaujímajú a sledovať, koľko peňazí do nich plynie.

„Prostredníctvom inovácie vo forme interaktívneho rozpočtu sa môžu obyvatelia v prehľadnej podobe oboznámiť s plánovanými ale aj skutočnými príjmami a výdavkami mestskej časti v danom roku. Prispeje to k vyššej transparentnosti hospodárenia a lepšej informovanosti obyvateľov. To je základným predpokladom ich aktívnej účasti na správe svojej mestskej časti,“ upozornila Eva Balážová, prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska.

Aktuálne čerpanie rozpočtu podľa jednotlivých mesiacov, alebo zmeny rozpočtu môžete nájsť na webovej stránke mestskej časti.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM