Tomáš Stupavský Rôzne

Ako by sa vám pozdávala letecká linka na trase Bratislava - Varšava? V súčasnosti je toto spojenie nereálne

Obnovenie leteckého spojenia medzi bratislavským letiskom a Poľskom nevyzerá v najbližšom období reálne. Hoci sa o to Letisko M. R. Štefánika podľa jeho generálneho riaditeľa Ivana Trhlíka neustále snaží a takéto spojenie by chcelo, rokovania sa vpred neposúvajú.

Ilustračný obrázok k článku Ako by sa vám pozdávala letecká linka na trase Bratislava - Varšava? V súčasnosti je toto spojenie nereálne
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„Dlhodobo na tom pracujeme, ale nevyzerá to tak, že by sme na budúci rok niekam pokročili,“ uviedol Trhlík. Poľsko ale vníma ako jednu z priorít, pre Slovensko je to zásadný trh.

Naposledy pritom fungovala priama letecká linka medzi Bratislavou a Varšavou od mája 2010 do mája 2011. Spojenie prevádzkovali poľské aerolínie LOT. Prechádzali ale reštrukturalizáciu a prestavili tak sieť svojich liniek. Podľa Trhlíka však iná letecká spoločnosť, ktorá by prichádzala do úvahy na prepojenie poľského a slovenského trhu, ani nie je. „LOT je naozaj najsilnejší a má najväčší ťah na bránu. Čiže buď to bude LOT, alebo nikto iný,“ konštatoval Trhlík.

Poľsko je pritom z pohľadu cestovného ruchu pre Slovensko významnou krajinou. Okrem možností, ktoré ponúka slovenským dovolenkárom, zastávajú aj Poliaci už dlhodobo druhé miesto medzi turistami, ktorí každý rok mieria na Slovensko.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR za minulý rok prežilo na Slovensku dovolenku celkovo 3,73 milióna ľudí. Z toho bolo 1,48 milióna turistov zo zahraničia, medzi ktorými dominovali dovolenkári z Českej republiky. Tých pricestovalo za celý vlaňajšok 436.699. Za nimi nasledovali dovolenkári z Poľska, ktorých bolo 158.250, a v poradí tretí boli návštevníci z Nemecka, ktorých prišlo 138.444.

Prečítajte si tiež: Z Bratislavy do Moskvy opäť lietadlom. Na jar navyše pribudnú nové letecké linky

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM