Nina Táborská Samospráva

Ako by sa mohol volať nový Starý most? Poslanci navrhujú, aby zmenil svoje meno

Nový bratislavský Starý most sa možno bude čoskoro volať inak. Poslanci, ktorí s návrhom na zmenu názvu prišli, poukazujú na to, že most nesie prívlastok starý, hoci po dokončení to bude najnovší bratislavský most.

Ilustračný obrázok k článku Ako by sa mohol volať nový Starý most? Poslanci navrhujú, aby zmenil svoje meno
Zdroj: TASR

Návrhy nových pomenovaní má priniesť kultúrna komisia a konečný názov mosta by mohli potom vyberať ľudia v ankete.

„Bude to de facto najnovší bratislavský most, ale nesie názov Starý most. No najstarší dnes je Most SNP, paradoxne,“ podotkla na dnešnom rokovaní zastupiteľstva námestníčka primátora Iveta Plšeková. „Most bude v decembri, hádam, definitívne hotový a zaslúži si zamyslenie nad tým, či má, alebo nemá ostať Starým mostom. Či mu nevrátiť niektorý z jeho historických názov, ktorý by možno aj viac Bratislavu zviditeľnil,“ podotkla Plšeková.

S návrhom prišli štyria poslanci z klubu Most-Híd. Pôvodne navrhli, aby sa verejné hlasovanie na webe mesta začalo už v piatok 20. novembra a na výber ľuďom chceli dať štyri názvy: Most Františka Jozefa I., Most M. R. Štefánika, Most Červenej armády i súčasný názov Starý most.

Internetová anketa nemusí byť „vhodná“

„Ja som dosť skeptický k tomu, že sa majú meniť veci, s ktorými nie je žiadny problém. Ale ak sa to má meniť, tak ešte väčšiu výhradu mám k forme, že by sa o názve takéhoto dôležité verejného priestranstva malo rozhodnúť v internetovej ankete,“ podotkol dnes poslanec Ondrej Dostál.

Poukazoval pritom na to, že ľudia si takto vybrali pre cyklomost v Devínskej Novej Vsi názov Cyklomost Chucka Norrisa. „Anketa sa teda môže ukázať ako nie celkom vhodná,“ zdôraznil s tým, že Cyklomost Chucka Norrisa je však oproti Mostu Červenej armády skvelý nápad.

„Oba historické názvy sú mi sympatické. Aj v Prahe je Štefánikov most, neviem, prečo by nemohol byť aj v Bratislave, je to adekvátne hlavnému mestu,“ podotkol poslanec Ján Buocik.

„Mne sa prestáva páčiť táto amatérska debata, zaoberajme sa tým na komisiách,“ vyzval poslancov zase Branislav Kaliský. „Štefánik je v poriadku, ale v Bratislave je už po ňom pomenovaných mnoho priestranstiev a turisti sú z toho zmätení,“ dodal poslanec.

Starý most sa pôvodne volal Most Františka Jozefa a slávnostne ho otvorili 1. januára 1891. Po prvej svetovej vojne zmenil názov na Štefánikov most, po druhej svetovej vojne zase na Most Červenej armády.

Názov Starý most nesie od roku 1990. Dnes je po kompletnej rekonštrukcii a má byť dokončený v decembri tohto roku.

Prečítajte si tiež: Neuveriteľné sa stalo skutočným! Nový Starý most už spája oba brehy FOTO+VIDEO

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM