Rôzne

Ako by mohla vyzerať Snežienka po rekonštrukcii?

Skelet bývalej výletnej reštaurácie Snežienka by po rekonštrukcii mohol slúžiť ako záhradná výletná kaviareň s požičovňou športových potrieb či školou v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Ako by mohla vyzerať Snežienka po rekonštrukcii?
4
Galéria
Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Na januárovom zasadnutí miestnej rady schválili novomestskí poslanci zámer pre vypísanie obchodnej verejnej súťaže na prenájom bývalej kaviarne a reštaurácie Snežienka.

Záchrana Snežienky

Skelet bývalej reštaurácie je vo veľmi zlom technickom stave, je oplotený, vstup do objektu je z bezpečnostných dôvodov zakázaný. „Dúfam, že v súčasnosti, keď prebieha aktivita záchrany Snežienky, sa v tomto objekte nič neprihodí. Viaceré objekty na Železnej studničke sú v neutešenom stave a bolo by želateľné, aby sa už s týmto stavom niečo dialo. Tak, ako sme začali postupovať u nás v mestskej časti. Aby tieto opustené a ľuďmi a časom devastované objekty nešpatili náš lesopark ďalšiu dekádu,“ povedal pre Bratislava24.sk predseda Novomestského okrášľovacieho spolku a novomestský poslanec Libor Gašpierik.

Proces záchrany Snežienky by mal trvať približne pol roka. Prvým krokom je prerokovanie a schválenie zámeru s vypísaním verejnej obchodnej súťaže (VOS) o prenájme objektu. Nasledovať bude realizácia VOS a nakoniec schválenie výsledku VOS víťaza súťaže.

Zdroj: Zachráňme Snežienku Facebook

Budúcnosť skeletu

Na stránke Zachráňme Snežienku sa objavilo už viacero návrhov, ako by mohol skelet v budúcnosti vyzerať. Technická správa opisuje vyhovujúci stav objektu, základovej dosky, na ktorom by sa dal realizovať zámer obnovy. V rámci našej, mojej, aktivity navrhujem rekonštrukciu do maximálneho objemu stavby – v pôvodnej veľkosti Snežienky. Tak ako bola postavená a uvedená do prevádzky v roku 1975. Je to však samozrejme v intenciách podmienok VOS, ako aj pripravenosti prípadného investora, realizovať obnovu, funkčnosť prevádzky do pôvodného stavu. Samozrejme môj osobný návrh je, že rekonštruovaný objekt môže byť len prízemný, tzn. napr. len výletná záhradná kaviareň s terasou,“ uviedol Gašpierik.

Podľa slov Gašpierika nejde o obnovovanie architektúry 70. rokov minulého storočia, ale moderný stav dnešnej doby, zapadajúci do prostredia s prvkami kameň, drevo. „Takýto návrh sa už ako tak približoval aj zo strany spoločnosti Snežienka, s. r. o., ktorá napokon zo svojich subjektívnych dôvodov rekonštrukciu nerealizovala.“

Nové Mesto má záujem zo schátraného objektu vytvoriť záhradnú výletnú kaviareň, reštauráciu do maximálnej hmoty pôvodnej Snežienky, žiadny hotel či penzión. "Činnosť požičovne športových potrieb, škola, denné tábory – to všetko sú naše návrhy, ktoré si predstavujeme od prvého momentu našej aktivity záchrany na všetkých fórach – zastupiteľstvá, blogy, sociálne siete, komisie MZ, Miestna rada MZ, TV diskusie, vyjadrenia do médií, komunikácia s verejnosťou…,“ reagoval Gašpierik.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM