Aktualizované Alexandra Húsková Správy

Ako budú fungovať bratislavské školy počas štrajku učiteľov? Pozrite sa, ktoré školy zmenia svoj režim

Počas pondelkového štrajku učiteľov budú školy v Bratislave fungovať v zmenenom režime. Niektoré samosprávy uverejnili zmeny aj na svojich weboch, Radoslav Števčík, starosta Starého Mesta, vyjadril podporu štrajkujúcim učiteľom.

Ilustračný obrázok k článku Ako budú fungovať bratislavské školy počas štrajku učiteľov? Pozrite sa, ktoré školy zmenia svoj režim
Zdroj: TASR

O tom, či bude škola v pondelok 25. januára zatvorená, alebo bude pracovať v obmedzenom režime, by sa rodičia mali dozvedieť od riaditeľa školy alebo od triednych učiteľov. Informovali o tom predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí ohlásili na 25. januára ostrý, časovo neobmedzený štrajk.

Do slovenského štrajku učiteľov 25. januára sa zapája okolo 530 škôl.

Riaditeľ školy by podľa Vladimíra Crmomana z ISU mal dopredu informovať rodičov, či škola počas štrajku učiteľov bude zatvorená, alebo nie. „Rodičia by mali vedieť, mali by byť dopredu informovaní prostredníctvom webstránky školy alebo triednych učiteľov, či škola bude zavretá, alebo či bude mať obmedzenú prevádzku,“ priblížil Crmoman.

Vyučovanie pre najmenšie deti by malo byť zabezpečené

Ako dodal Branislav Kočan z ISU, na tých školách, kde zostane len niekoľko učiteľov, sa riaditelia budú snažiť zabezpečiť vyučovanie pre najmenšie deti. „Aby bolo čo najmenej starostí spôsobených rodičom,“ doplnil.

Ak sa počas víkendu nič nezmení, časť učiteľov vstúpi v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku a niektoré školy zostanú zatvorené. Nespokojní učitelia sa totiž vo štvrtok (21.1.) nedohodli s ministrom školstva Jurajom Draxlerom (nom. Smeru-SD) na splnení svojich požiadaviek.

Všetci štrajkujúci učitelia sa musia nahlásiť do svojej zdravotnej poisťovne ako samoplatcovia.

Staré Mesto

Z dostupných informácií nahlásených riaditeľmi škôl k dnešnému ránu – tj k 22.1., sa do štrajku zapojí 5 škôl a 6 materských škôl, informuje samospráva na svojej internetovej stránke.

„I keď obmedzená prevádzka škôl a štrajkový režim spôsobia rodičom diskomfort a tento fakt nás mrzí, štrajkujúcim učiteľom vyjadrujeme podporu a želáme im veľa vytrvalosti do najbližších dní,“ uviedol na webe samosprávy Radoslav Števčík, starosta MČ Staré Mesto.

  • ZŠ, Vazovova: funguje len školský klub a jedáleň, vyučovací proces neprebieha. Je zabezpečený odborný pedagogický dozor.
  • ZŠ, Mudroňova: úplne zatvorená.
  • ZŠ M.R. Štefánika, Grösslingova: normálny vyučovací proces, II.stupeň má skrátený rozvrh na 4 vyučovacie hodiny.
  • ZŠ s MŠ M. Hodžu, Škarniclova: Vyučovanie prebieha na prvom stupni normálne, druhý stupeň sa nevyučuje.
  • ZŠ, Dubová: funguje len školský klub a jedáleň, vyučovací proces neprebieha. Je zabezpečený odborný pedagogický dozor.
  • ZŠ, Jelenia a ZŠ, Hlboká: vyučovací proces prebieha normálne. Štrajkujúcim kolegom vyjadrujú podporu.
  • MŠ, Šulekova, MŠ, Malá, MŠ, Kuzmányho, MŠ, Gorazdova, MŠ, Heydukova – zatvorené
    • MŠ, Myjavská – skrátený režim 08.00 – 13.30

Nové Mesto

Niektoré školy budú zatvorené, v niektorých budú otvorené tzv. zberné triedy, kam môžu rodičia umiestniť svoje deti, niektoré sa do štrajku nezapojili a zostávajú otvorené, informuje na svojej stránke samospráva Nového Mesta

  • Základná škola Cádrova – zapája sa 16 učiteľov, v škole bude fungovať zberná trieda
  • Základná škola Česká – nezapája sa do štrajku
  • Základná škola Jeséniova – zapája sa 20 učiteľov, v škole bude fungovať zberná trieda
  • Základná škola Kalinčiakova – nezapája sa do štrajku
  • Základná škola Odborárska – zapája sa 10 učiteľov, v škole bude fungovať zberná trieda
  • Základná škola Riazanská – zapája sa 18 učiteľov, škola bude zavretá
  • Základná škola Sibírska – zapája sa 22 učiteľov, škola bude zavretá
  • Základná škola Za kasárňou – zapája sa 40 učiteľov, v škole bude fungovať zberná trieda
  • Materská škola Letná – zapája sa 9 učiteľov, škola bude zavretá

Petržalka

Z jedenástich základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti sa do štrajku zapojilo deväť, nezapojili sa ZŠ Dudova 2 a ZŠ Nobelovo nám. 6. Materské školy sa do štrajku nezapojili, všetkých 19 bude vykonávať svoju činnosť v plnom rozsahu.

„Z celkového počtu 425 učiteľov, vychovávateľov a odborných zamestnancov (školskí psychológovia a špeciálni pedagógovia) sa do štrajku zapojilo 191 zamestnancov, čo je 44,94 percent,“ informovala Michaela Platznerová, hovorkyňa MČ Petržalka.

Zo základných škôl zapojených do štrajku:

  • 3 základné školy – ZŠ Černyševského, ZŠ Prokofievova a zŠ Turnianska – zabezpečili vyučovanie v plnom rozsahu, respektíve v upravenom režime;
  • 2 základné školy – ZŠ Gessayova a ZŠ Lachova – zabezpečili vyučovanie na I. stupni aj v Školskom klube detí.

Rača

„Z dvoch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ Rača sa do štrajku učiteľov, ktorý sa bude konať v pondelok 25.1.2016, zapojí iba jedna – ZŠ Tbiliská. Na tento deň vyhlásila riaditeľka školy riaditeľské voľno. Z 33 pedagógov pracujúcich na tejto škole sa do štrajku zapojí 26,“ uviedla Eva Miklánková, hovorkyňa MČ Rača.

Aj na pôde materských škôl, ktorých je v zriaďovateľskej pôsobnosti MČ Rača sedem, sa do štrajku zapojí jedna – MŠ Plickova.

„Keďže rodičia detí podporujú snahu učiteľov, nechajú si deti v tento deň doma a škôlka nebude riešiť žiaden náhradný program ani premiestnenie detí. Z celkového počtu 8 učiteľov MŠ Plickova sa do štrajku zapojí 7,“ informovala Eva Miklánková.

Druhá základná škola (ZŠ s MŠ Hubeného) a ostatné materské školy v Rači budú fungovať podľa bežného programu a rozvrhu. „Keďže situácia sa stále vyvíja, počítame aj s tým, že priebehu budúceho týždňa môžu nastať ďalšie zmeny,“ povedala vedúca Školského úradu v Rači Angelika Bezděková.

Dúbravka

„Zo štyroch základných škôl v Mestská časti Bratislava – Dúbravka sa do štrajku Iniciatívy slovenských učiteľov zapájajú tri,“ uviedla Lucia Marcinátová, hovorkyňa MČ Dúbravka.

Základná škola Sokolikova najpočetnejšie, štrajkuje tu 28 zamestnancov, 25. a 26. januára má tak riaditeľské voľno celá škola.

Na Základnej škole Beňovského podporuje štrajk 15 zamestnancov, na 25. a 26. januára dala riaditeľka školy voľno pre 7. až 9. ročník, žiaci prvého stupňa a žiaci 5. a 6. ročníka budú mať vyučovanie podľa náhradného rozvrhu v rozsahu štyroch vyučovacích hodín od 8.00 do 12.00.

Školský klub detí bude v prevádzke od 7.00 do 15.00. Školská jedáleň vydáva riadne všetkým prihláseným stravníkom obedy od 12.00 do 14.00. Lyžiarsky výcvikový kurz tejto školy je pre prihlásených žiakov zabezpečený v termíne od 24. do 29. januára a bude prebiehať bez zmien.

Na Základnej škole Pri kríži idú štrajkovať len štyria učitelia, škola tak funguje bez obmedzení.

Z desiatich materských škôl sa do štrajku zapájajú len dvaja učitelia z Materskej školy Ožvoldíkova, prevádzky sa to však nedotkne.

Devínska Nová Ves

  • ZŠ I. Bukovčana 3 – od 25.1.2016 do 27.1.2016 nebude prebiehať vyučovanie pre žiakov 1.stupňa. Žiaci 2.stupňa sa učia podľa svojho rozvrhu. V prevádzke nebude ani ŠKD. Školské jedálne budú v prevádzke.
  • ZŠ P. Horova 16 – Núdzový režim vyučovania bude zabezpečovaný podľa počtu pedagogických zamestnancov od 1. ročníka až po 4.ročník, a pre 9. ročník z dôvodu prípravy na Testovanie 9.

„Z dôvodu nízkeho počtu pedagogických zamestnancov bude zrušený školský klub detí v plnom rozsahu až do odvolania. Snahou je zabezpečiť vyučovanie na 1. stupni ZŠ, pre ročníky 5. – 8. bude vyučovanie zrušené až do odvolania. Školská jedáleň bude v prevádzke,“ oznámila samospráva.

Ružinov

Zavreté školy:

  • ZŠ Drieňova ulica – v štrajku je zapojených 89 percent zamestnancov
  • ZŠ Nevädzova – v štrajku je zapojených 68 percent zamestnancov
  • ZŠ Ostredková – v štrajku je zapojených 95 percent zamestnancov, tri bilingválne triedy sa však budú učiť podľa rozvrhu
  • ZŠ Mierova – v štrajku je zapojených 28 zamestnancov, budú štrajkovať len 25.januára
  • ZŠ Vrútocká – v štrajku je zapojených 75 percent zamestnancov, štrajkovať budú iba 25. januára
  • ZŠ Kulíškova – v štrajku sú zapojení 3 zamestnanci, škola bude v prevádzke

Ostatné ZŠ neohlásili účasť na štrajku.

  • MŠ Západná – v štrajku je zapojených 100 percent zamestnancov, len 25. januára
  • elokované triedy MŠ Belehradská na Tekovskej ulici – pedagógovia sú zapojení do štrajku, činnosť elokovaných tried bude suplovaná
  • elokované triedy MŠ Belehradská na Budovateľskej – 1 zamestnanec v štrajku, činnosť neovplyvní

Karlova Ves

Do štrajku sa od 25.1.2016 z mes­tskej časti Bratislava-Karlova Ves zapoja tri školy:

  • ZŠ Karloveská 61 (34 pedagogických a odborných zamestnancov),
  • ZŠ Majerníkova 62 (36 pedagogických a odborných zamestnancov),
  • ZŠ Veternicova 20 sa do štrajku nezapojí,
  • SŠ Tilgnerova 14 (podpísaných je 64 učiteľov).

„Máme informácie, že sa do štrajku zapojí aj MŠ na Majerníkovej 11. ZŠ Karloveská 61 aj ZŠ Majerníkova 62 náhradný program nezabezpečia,“ uviedol Branislav Heldeš, hovorca MČ Karlova Ves.

Vrakuňa

Vo Vrakuni, ktorá má tri základné školy, sa do štrajku zapoja dve. „Z celkového počtu 43 učiteľov sa v Základnej škole Rajčianska zapojí do štrajku 36 pedagógov a sedem sa nezapojí. Vyučovanie bude zrušené. Rodičia mali túto informáciu k dispozícii,“ povedal hovorca Vrakune Tomáš Zajac.

Vyučovanie bude zrušené aj v Základnej škole Železničná. Tu sa z celkového počtu 42 učiteľov zapojí do štrajku 26 pedagógov. „Základná škola Žitavská sa do štrajku nezapojí, vyučovanie tu bude prebiehať normálne, podľa platného rozvrhu,“ podotkol Zajac.

Podunajské Biskupice

Hroziaci štrajk zrejme neochromí vyučovanie detí v tunajších školách. Ako uviedla starostka mestskej časti Alžbeta Ožvaldová, zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Podunajských Biskupíc vstúpia do štrajku šiesti pedagogickí zamestnanci zo Základnej školy Bieloruská. Vyučovací proces bude na školách v mestskej časti podľa starostky zabezpečený.

Vajnory

Starosta Vajnôr Ján Mrva povedal, že v mestskej časti majú dve základné školy. Jednu v zriaďovateľskej pôsobnosti Vajnôr – Základná škola Kataríny Brúderovej a ďalšiu cirkevnú – Základná škola s materskou školou Jána Pavla II. „Podľa doterajších informácií sa nezapájajú, ale stále prebiehajú rozhovory medzi učiteľmi. Nevylučujem, že sa nezapoja, ale nemôžem to ani potvrdiť,“ uviedol.

Záhorská Bystrica

Do časovo neobmedzeného štrajku vstupujú aj zamestnanci ZŠ a MŠ Hargašova v Záhorskej Bystrici. Základná škola ostane zatvorená. „Škola sa otvorí iba na popoludňajšiu záujmovú činnosť, ktorú zabezpečujú organizácie, ktoré do štrajku nevstupujú,“ informuje škola na svojom webe.

Zoznam škôl budeme priebežne aktualizovať.

Prečítajte si aj: Bratislavskí učitelia organizujú demonštráciu na Námestí SNP

Zdroj:Dnes24.sk/Tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM