Nina Táborská Samospráva

Ako bojovať s vizuálnym smogom v meste? Adopcia zelene vyrieši hneď niekoľko problémov

Vedenie mesta sa rozhodlo reagovať na požiadavky viacerých firiem pôsobiacich v Bratislave a Programom „Adopcia zelene“ sa snaží bojovať s vizuálnym smogom v meste. Program by mal navyše eliminovať viaceré nedostatky, ktoré majú dopad na samotných obyvateľov mesta. Zapojiť sa môžete aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Ako bojovať s vizuálnym smogom v meste? Adopcia zelene vyrieši hneď niekoľko problémov
Zdroj: Dnes24.sk

Program „Adopcia zelene“, ktorý vypracovalo oddelenie životného prostredia a mestskej zelene, umožní dobrovoľníkom aktívne sa zapojiť do starostlivosti o plochy zelene v meste. Zapojiť sa môžu súkromné osoby (aktívni občania, neziskové organizácie), ale aj právnické osoby a podnikateľské subjekty. Cieľov má Adopcia zelene splniť podľa magistrátu hneď niekoľko.

Jednak má „umožniť vstup žiadateľov na plochy verejnej zelene s cieľom skrášliť tieto plochy a následne zabezpečiť ich údržbu bez nároku na finančnú odmenu“, ale dôležitou úlohou, ktorú by program mohol splniť, je zabrániť samovoľnému vysádzaniu do verejnej zelene.

Magistrát si tiež od adopcie sľubuje eliminovanie niekoľkých nedostatkov v podobe vysádzania alergénnych a inváznych druhov, narúšania ochranných pásiem podzemných inžinierskych sietí, vysádzania drevín v tesnej blízkosti obytných domov a narúšanie hygienických noriem v zatienení bytov a pod.

To, či sa mu týmto krokom podarí eliminovať vyššie spomenuté, je zatiaľ otázne. Ak sa chcete zapojiť do programu, musíte sa zaviazať, že sa o zeleň budete starať po dobu troch rokov. „Žiadateľ zabezpečí starostlivosť o plochy zelene bez nároku na finančnú odmenu,“ dopĺňa magistrát. Na pamäti tiež musíte mať, že adoptovať sa dá len zeleň, ktorá je vo vlastníctve a v správe hlavného mesta SR Bratislavy a tieto plochy musia byť verejne prístupné.

Prečítajte si tiež: Pestovanie v meste: Rady a tipy aj pre začiatočníkov. Aj váš balkón sa môže premeniť na bohatú záhradku

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM