Nikola Richterová Rôzne

Aké sú vianočné sviatky v zariadení pre seniorov?

Vianočné sviatky prežíva každá skupiny ľudí po svojom. Nás zaujímalo, ako to chodí v bratislavských zariadeniach pre seniorov. Rozhodli sme sa preto navštíviť Domov Pri Kríži v mestskej časti Dúbravka. O všetkých je tu cez sviatky výborne postarané, keď seniori majú možnosť vybrať si ako sviatkovať.

Ilustračný obrázok k článku Aké sú vianočné sviatky v zariadení pre seniorov?
Zdroj: TASR

„Naše zimné sviatkovanie začína už v novembri, keď máme Katarínsku zábavu. Dá sa povedať, že sme začali s vianočnou zábavou už vtedy. Mali sme aj kapustnicu, koláče a všetko bolo krásne vyzdobené.“ povedala nám riaditeľka Domova Pri kríži Janka Dudoňová.

Vianočnú atmosféru vytvárala v zariadení pre seniorov v Dúbravke aj krásna výzdoba. Dôchodcovia tu stihli pred Štedrým dňom, ešte ďalšie štyri predvianočné akcie. „Mali sme tu besiedku s historičkou, ktorá nám hovorila o zvykoch.“ pochválila sa nám Janka Dudoňová.

„Ďalej nás čakal Mikuláš, keď ku nám prišli deti z materskej školy z Dúbravky a spravili program pri stromčeku na lôžkovom oddelení. Všetci dostali balíčky. Potom sme tu mali vianočný koncert, kde sme mali ľudovú skupinu a ešte jedno stretnutie. Máme toho veľmi veľa.“ dodala riaditeľka.

Na Štedrý deň myslia na každého

„Na Vianoce je to také rozličné, niektorí dôchodcovia idú preč na niekoľko dní za rodinou, za niektorými ich rodina príde, niektorí chcú byť vo svojich bytoch sami a spomínať a iní zas potrebujú spoločnosť.“ vysvetlila riaditeľka.

Zariadenie tak v tomto smere myslí úplne na každého a dáva im priestor rozhodnúť sa. „V našej spoločenskej miestnosti robíme štedrú večeru. Väčšina seniorov sa rozhodne práve pre túto variantu. Tu sú všetci spolu,najedia sa, debatujú, je tu veľmi príjemná atmosféra.“ dodala Janka Dudoňová.

Počas štedrej večere v Domove Pri kríži nechýba kapustnica, ryba, koláče, či jablko. Dôchodcovia v tomto zariadení tak majú o vianočné sviatky postarané. Okrem toho sa cez rok koná veľký počet spoločenských akcií. „Áno, snažíme sa.“ dodala riaditeľka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM