Alexandra Húsková Rôzne

Aké sú vaše príjmy, či výdavky? Možno práve u vás zaklopú na dvere úradníci zo štatistického úradu pri zbere dát

Úradníci môžu s otázkami o príjme zaklopať aj na vaše dvere. Práve teraz sa totiž začínajú zbierať údaje o výške príjmov v rôznych typoch domácností, ktoré slúžia pre štatistický úrad. Podľa zákona ste úradníkom povinní odpovedať. V ktorých častiach Bratislavy vás môžu navšíviť?

Ilustračný obrázok k článku Aké sú vaše príjmy, či výdavky? Možno práve u vás zaklopú na dvere úradníci zo štatistického úradu pri zbere dát
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Štatistický úrad (ŠÚ) pravidelne organizuje zisťovanie údajov pre štatistiku rodinných účtov. Zisťovanie o výške a vývoji príjmov v rôznych typoch domácnosti uskutočňuje v týchto dňoch ŠÚ aj v Bratislave.

„Účelom štatistického zisťovania je získať informácie o výške, štruktúre a vývoji peňažných a nepeňažných výdavkov a príjmov fyzických osôb v rôznych typoch domácností,“ uviedol Marián Jánošík, hovorca ŠÚ SR. Všetky informácie, ktoré domácnosti poskytnú, budú anonymné a použité výlučne na štatistické účely.

Za ochranu dôverných a osobných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR. Zisťovanie sa uskutočňuje od 1. februára 2016 do 30. apríla 2016.

„Výsledky zisťovania sú okrem štatistického úradu učené aj pre ďalšie štátne inštitúcie, napríklad ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny môže na ich základe upravovať výšku životného minima,“ uviedol Marián Jánošík.

Na Slovensku bolo do zisťovania pre rok 2016 vybraných viac ako 150 obcí. Do zisťovania je zaradených viac ako 2100 domácností.

Kto vám zazvoní pri dverách?

V tomto období navštívi vybrané domácnosti pracovník poverený funkciou „opytovateľa“, ktorý je povinný sa preukázať osobitným poverením.

„Zisťovanie vykonávajú vyškolení pracovníci ŠÚ SR– opytovatelia, ktorí sa preukážu Poverením opytovateľa (príloha) a preukazom totožnosti, to znamená občianskym preukazom, resp. služobným preukazom pracovníka ŠÚ SR,“ informoval Marián Jánošík.

Spravodajské jednotky, v tomto prípade domácnosti, sú podľa zákona povinné údaje poskytnúť.

Údaje, ktoré respondenti poskytnú sa považujú za údaje dôverného charakteru a ich ochrana pred zneužitím je zabezpečená zákonom č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike a budú použité výlučne na štatistické účely. Ochranu osobných údajov upravuje zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov.

Koľko domácností navštívia v Bratislave?

V hlavnom meste by mali opytovatelia dohromady navštíviť 230 domácností. Pozrite si prehľad vytypovaných mestských častí.

Prehľad počtov domácností vo výbere pre zisťovanie rodinných účtov :

Názov obce Počet domácností vo výbere
Bratislava -mestská časť Dúbravka 10
Bratislava -mestská časť Karlova Ves 30
Bratislava -mestská časť Lamač 10
Bratislava -mestská časť Nové Mesto 10
Bratislava -mestská časť Petržalka 60
Bratislava -mestská časť Podunajské Biskupice 20
Bratislava -mestská časť Rača 10
Bratislava -mestská časť Ružinov 50
Bratislava -mestská časť Staré Mesto 30

Prečítajte si aj: Čo všetko vybavíte v klientskom centre?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM