Rôzne

Aké počasie bude na Vianoce? Bude Štedrý deň na ľade alebo na blate?

Každý rok si prajeme to isté, aby boli aspoň Vianoce pekne biele a padal tichúčko sneh... Minulý rok nás počasie cez sviatky nepotešilo. Čo povystrája tentoraz?

Ilustračný obrázok k článku Aké počasie bude na Vianoce? Bude Štedrý deň na ľade alebo na blate?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vŕzgajúci biely sneh pod nohami a krehké vločky vo svetle lámp, taká je ideálna predstava Vianoc nielen detí, ale aj nás dospelých. Či nás tento rok Perinbabka na Štedrý deň poteší, je zatiaľ vo hviezdach, ale meteorológovia si predsa len trúfajú na dlhodobejšiu predpoveď. Keďže je do Vianoc viac ako týždeň, všetko sa ešte môže zmeniť, zatiaľ však predpokladajú, že príde tradičné „Vianočné oteplenie“.

Dočkáme sa sneženia

„Už teraz na obdobie Vianočných sviatkov začínajú numerické modely prichádzať z prvými výstupmi a na základe priemeru jednotlivých výstupov vieme povedať, čo sa zatiaľ chystá,“ píše portál imeteo.sk.

Ako bude na Štedrý deň napríklad numerický model GFS vypočítal už viac než 15-krát. „Na základe ansámblu, čo je priemer jednotlivých numerických prepočtov, môžeme odhadnúť, že na Štedrý deň to vyzerá na oteplenie. To je už pre 24. decembra pomerne typické a zaužívalo sa pomenovanie "Vianočné oteplenie,“ dopĺňa imeteo.sk.

Oteplenie počas Štedrého dňa nás teda pravdepodobne neminie ani tento rok. Predvianočné obdobie by však malo byť teplotne pod hranicou dlhodobého normálu a zrážok by malo byť dostatok. Znamená to, že pred sviatkami by sme sa mohli potešiť aspoň malou vrstvou napadnutého snehu a užiť si tak pravú predvianočnú romantiku. Sneh by sa mohol udržať až do Vianoc. „Na Štedrý deň by sa mohlo otepliť, no druhá polovica Vianoc by mohla byť v znamení ochladenia,“ uzatvára imeteo.sk.

Počasie zima
6
Galéria
Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM