Kultúra

Aké novinky čakajú súťaž fotografických prác tento rok?

Piaty ročník SLOVAK PRESS PHOTO prichádza s viacerými novinkami, medzi ktorými je napríklad nová kategória pre mladé talenty. Cena bude udelená študentovi do 25 rokov, ktorý porotu zaujme svojou prácou.

Ilustračný obrázok k článku Aké novinky čakajú súťaž fotografických prác tento rok?
Zdroj: TASR

SLOVAK PRESS PHOTO je súťaž fotografických prác a krátkych spravodajských, dokumentárnych a reportážnych videí, ktoré vznikli na publikačné účely v priebehu predchádzajúce­ho roka.

Cieľom tohto projektu je pozdvihnúť úroveň slovenskej obrazovej žurnalistiky, zviditeľniť jej tvorcov, ako aj zaznamenať a prostredníctvom výstavy sprístupniť verejnosti život a dianie na Slovensku a vo svete počas uplynulého roka. Súťaž je platformou pre konfrontáciu prác slovenských tvorcov a tvorcov z okolitých krajín.

Nad týmto ročníkom prevzali záštitu minister kultúry SR Marek Maďarič a primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Súťaž a jej sprievodné akcie sa uskutočnia aj vďaka príspevku z Fondu na podporu umenia.

Hodnotiť budú zaujímaví členovia poroty

Naše opätovné pozvanie ako predseda poroty prijal významný americký fotograf, jeden zo zakladateľov medzinárodnej fotožurnalistickej agentúry NOOR Stanley Greene (USA), viacnásobný víťaz World Press Photo.

V tomto roku bude členkou poroty aj jeho kolegyňa z agentúry, úspešná fotografka a predstaviteľka humanitárnej fotografie Alixandra Fazzina (UK) (www.noorimages.com).

Ďalším novým členom poroty je Joe Klamar, vedúci fotograf AFP pre oblasť strednej Európy. Vzácnymi a už tradičnými členmi poroty sú Jindřich Štreit (ČR – ITF) a Jana Hojstričová (VŠVÚ), ktorá je aj garantom súťaže.

Porota pre videopráce bude mať rovnaké zloženie ako minulý rok v snahe nadviazať a čerpať zo skúseností – Pavol Barabáš (slovenský dokumentarista), Zdeněk Šámal (ČR – riaditeľ spravodajstva ČT) a slovenský kameraman Tomáš Stanek.

Kategórie, v ktorý je možné súťažiť

V tomto ročníku budú môcť slovenskí fotografi, ktorí tvoria pre médiá, prihlasovať svoje práce do kategórií: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport a príroda.

Pre zahraničných fotografov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny aj v tomto ročníku otvárame kategóriu Stredoeurópska fotografia.

Novinkou je, že kategória pre mladých fotografov do 25 rokov a študentov bude od tohto roku otvorená okrem slovenských aj pre študentov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny.

Od tohto ročníka sme sa rozhodli udeľovať cenu Mladý talent SLOVAK PRESS PHOTO slovenskému fotografovi – študentovi do 25 rokov, ktorý porotu zaujme svojou prácou, s prihliadnutím na jeho doterajšiu tvorbu.

Okrem ocenenia mu Nadácia SLOVAK PRESS PHOTO usporiada samostatnú výstavu. Vo všeobecnosti je našou ambíciou viac rozvinúť spoluprácu so školami orientovanými na obrazovú žurnalistiku a posilniť kategóriu pre študentov a začínajúcich fotografov.

Do súťaže sa opäť môžu prihlasovať aj tvorcovia krátkych aktuálnych audiovizuálnych šotov, ktoré vznikli v priebehu predchádzajúceho roka a majú potenciál byť publikované, resp. boli publikované v audiovizuálnych médiách, v medzinárodnej kategórii Krátke video.

Kategóriu otvárame v spolupráci s RTVS. Do tejto kategórie môžu prihlasovať svoje krátke, maximálne trojminútové práce videotvorcovia zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny.

Čítajte tiež: V Bratislave prebieha veľká výstava najstarších diel Rudolfa Sikoru

Bratislava počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ

V spolupráci s magistrátom hlavného mesta a pánom primátorom Ivom Nesrovnalom vyhlasujeme už tradičnú kategóriu Grant Bratislavy, v rámci ktorého víťazný fotograf pokračuje nasledujúci rok vo fotografovaní Bratislavy a svoju kolekciu 30 fotografií odovzdá magistrátu hlavného mesta.

Grant sa následne stáva súčasťou výstavy SLOVAK PRESS PHOTO a prezentuje Bratislavu na ďalších výstavách doma i v zahraničí. Témou tohtoročného grantu je Bratislava počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Ďalšou novinkou je, že od tohto ročníka budú fotografie posudzované len v elektronickej podobe, čo zjednoduší prihlasovanie prác.

Registračný systém bude na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk otvorený 23. 5. 2016 a tvorcovia môžu prihlasovať svoje práce do 31. 8. 2016.

Tešíme sa, že v októbri budeme môcť v Pálffyho paláci v Bratislave otvoriť výstavu fotografií Stanleyho Greenea.

Naša viacročná spolupráca so zástupcami svetovej fotožurnalistickej agentúry NOOR vyústila do ponuky zaujímavého spoločného dvojročného projektu „Ako ďalej Slovensko?“, v rámci ktorého budú členovia tejto agentúry, vynikajúci fotografi a držitelia mnohých ocenení, fotografovať rôzne tváre Slovenska a viesť workshopy.

Projekt bude zavŕšený veľkou spoločnou výstavou a publikáciou, súčasťou budú webové stránky, parciálne prezentácie a prezentácie účastníkov workshopov.

Centrom projektu bude Bratislava, pričom výstava bude putovať po viacerých krajinách sveta. Projekt je zameraný na predsedníctvo Slovenska v rade EÚ a bude jedinečnou prezentáciou našej krajiny. Veríme, že nájdeme podporu na jeho realizáciu.

Koncom minulého roka sme založili Nadáciu SLOVAK PRESS PHOTO, ktorá má slúžiť predovšetkým na podporu tvorby, prezentáciu a vzdelávanie mladých tvorcov v oblasti obrazovej žurnalistiky, ako aj na podporu vzdelávania mládeže v oblasti žurnalistiky, podchytenie najmladšej, ale aj staršej generácie organizovaním rôznych besied, workshopov, letných táborov, výstav a pod.

Čítajte aj: Divadlo Ludus chystá premiéru inscenácie Džungľa, spája témy rôznych generácií

Ilustračný obrázok

Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM