Adriana Banásová Rôzne

Aké možnosti ponúka Kuchajda počas zimného obdobia a prečo sa ju oplatí navštíviť? Opýtali sme sa Bratislavčanov priamo na mieste

Kuchajda je jedným z mála prírodných kúpalísk v Bratislave, kde si môžete z hľadiska čistoty vody bez obáv zaplávať. Na svojej popularite však nenabralo len v letnom období. Hojne navštevované je za priaznivého počasia aj počas zimných mesiacov, pozrite si sedem dôvodov prečo.

Ilustračný obrázok k článku Aké možnosti ponúka Kuchajda počas zimného obdobia a prečo sa ju oplatí navštíviť? Opýtali sme sa Bratislavčanov priamo na mieste
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavčanom známe prírodné kúpalisko, stojace na mieste bývalého štrkoviska, sa začalo upravovať a skultúrňovať v roku 1994, v roku 1996 sa v areáli postavil aj amfiteáter. Niekoľko rokov sa pre výskyt siníc nebolo možné v jazere okúpať, od roku 2012 je tomu však inak. Ako jedno z mála, bolo Úradom verejného zdravotníctva označené za vhodné na kúpanie. V súčasnosti je areál vyhľadávaný najmä v horúcich letných mesiacoch, no ani počas zimy nie je na Kuchajde ľudoprázdno.

My sme areál navštívili a zistili sme, aké možnosti ponúka, ak nemá voda práve 25 stupňov Celzia.

1. Beh aj počas zimy

Nie je nijakým tajomstvom, že relatívne tiché prostredie s trávnatou plochou a príjemným výhľadom na vodnú hladinu je ako stvorené na športovú aktivitu. V areáli bola okolo kúpaliska vybudovaná dlažba o celkovej dĺžke takmer 1,5 kilometra, čo predstavuje ideálne možnosti ako pre rekreačných, tak aj pre aktívnych bežcov. Pokiaľ sa človek teplejšie oblečie, nie je problém zabehnúť si aj v zime. Lebo ako sa hovorí: „neexistuje zlé počasie, len zle oblečený bežec“.

„Chodím sem behávať pravidelne cez víkendy, keď mám čas. Trasa okolo jazera je tak akurát dlhá, niekedy, keď človek vládze, zvládne aj dva okruhy. A ako vidíte, je tu počas voľných dní dostatok ľudí, ktorým nevadí ani chladnejšie počasie,“ prezradila bežkyňa Monika.

2. Prechádzka a relax

Ak si však práve neplánujete „oprášiť“ bežecké tenisky, úplne postačí, ak napríklad po nedeľnom obede zájdete na prechádzku. Niekoľko minútová chôdza okolo jazera vám navyše príjemne vyčistí hlavu.

„S manželkou sa niekedy po práci vyberieme zrelaxovať práve sem, keďže bývame kúsok od tadiaľto. Trochu sa poprechádzame alebo si len tak „podebatíme“ na lavičke. Je to určite lepšia voľba ako zostať sedieť doma pred televízorom,“ uviedol pán Peter.

3. Knižnica na „stračej nôžke“

Projekt, ktorý u nás funguje od augusta 2013 sa inšpiroval americkým hnutím „Little Free Library“. Hnutie sa snaží o tvorbu „mini“ knižníc po celom svete a združovať tak ľudí. Cieľom tých našich knižničiek je okrem rozvíjania náklonnosti človeka ku knihám a skrášľovanie verejného priestranstva, aj budovanie vzťahu ľudí k verejnému majetku a váženia si toho, čo je „naše“.

Pouličnú knižnicu nájdete aj na Kuchajde, stačí si len vypožičať niektorý z jej titulov a začať čítať povedzme aj na lavičke v areáli.

4. Kŕmenie kačíc a labutí

Ku každému prírodnému vodnému areálu pochopiteľne patrí aj bohatá fauna. Natrafiť tu môžete na chochlačky, divé kačky, labute, čajky či iné vodné vtáctvo, ktoré môžete aj spokojne kŕmiť, pokiaľ nie je vodná hladina v zime zamrznutá. Hádzanie suchých rožkov operencom predstavuje zábavu najmä pre deti.

„Mám syna, ktorý má štyri roky a pokiaľ nepozerá niečo na IPade, brávam ho von na Kuchajdu. Je tu príjemné prostredie a syn rád naháňa a plaší kačice. Samozrejme, vždy so sebou niečo nosíme, čo im hodíme. Osobne to vnímam aj ako formu, akou môžu deti spoznávať okolitú prírodu a živočíchy v nej,“ porozprávala mladá mamička Lucia.

5. Preliezačky pre deti

Takmer každý rekreačný areál disponuje detskými preliezačkami, kde sa najmenšie ratolesti môžu do sýtosti vyblázniť. Inak tomu nie je ani na Kuchajde. Šmýkačka, „lezecké steny“ či pieskovisko ponúkajú množstvo zábavy, ak deti omrzí napríklad naháňanie a kŕmenie vtáctva. Na udržiavaných a čistých preliezačkách sa v priaznivom počasí dá jašiť rozhodne aj v zime.

6. Prírodné „fitnes centrum“

V areáli nájdu aktívny oddych aj starší občania a to v podobe cvičiacich prístrojov, ktoré tvoria doslova prírodné „fitnes centrum“. Vďaka deviatim cvičiacim strojom môžu (nie len) seniori utužovať svoju fyzickú kondíciu a zdravie.

„Určite odporúčam všetkým seniorom, ktorí ešte vládzu a majú chuť sa hýbať, aby prišli a vyskúšali takéto cvičenie v prírode. Stačí sa len trochu teplejšie obliecť a vziať si so sebou elán,“ prezradila pani Eleonóra, ktorú sme vyrušili počas cvičenia na jednom zo strojov.

7. Ľadové korčuľovanie

K poriadnej zime samozrejme patria aj tradičné zimné športy, akými sú hokej či ľadové korčuľovanie. Počas tuhých mrazov sa na Kuchajde dostáva priestoru aj spomenutým aktivitám, ak je hrúbka ľadu dostačujúca. V opačnom prípade na vás čaká ľadový kúpeľ. Lákadlom je hlavne možnosť zašportovať si zadarmo a bez časového obmedzenia na omnoho väčšej ploche. Túto sezónu sa to však Bratislavčanom už asi nepodarí, nakoľko sa „pravá“ zima pravdepodobne vzdialila zasa na rok.

Prečítajte si tiež: Spoznajte svet očami dobrodruhov. Festival Hory a mesto vás prenesú na nebezpečnú osemtisícovku K2, aj pod hladinu vody

Víkend na Kuchajde
12
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM