Rôzne

Aké bude zajtra počasie? Most SNP sa každý večer zmení na dominantnú rosničku

V pondelok spustilo mesto do prevádzky v spolupráci so spoločnosťou Siemens farebné osvetlenie Mosta SNP. Farby na moste budú informovať o počasí.

Ilustračný obrázok k článku Aké bude zajtra počasie? Most SNP sa každý večer zmení na dominantnú rosničku
4
Galéria
Zdroj: TASR

Most SNP bude svojimi farbami napovedať, aké počasie predpovedajú meteorológovia v hlavnom meste na nasledujúci deň.

Farebné osvetlenie

Kým žltá bude avizovať prevažne slnečno, červená bude znamenať silný vietor a veľmi nepriaznivé počasie, modrá pripraví ľudí na zrážky a zelená zasa na hmlistý či oblačný deň.

Farba bude oznamovať predpoveď počasia od začiatku svetelného cyklu až po jeho koniec, teda od večera do rána, na nadchádzajúci deň.

Farebné svietidlá sú umiestnené v priestore podmostia a na vyhliadkovej kupole mosta. Svietiť budú podľa predpovede vždy večer každých 15 minút po dobu piatich minút farbou, ktorá bude avizovať počasie nasledujúci deň. „Nastavili sme to na pár minút preto, aby Most SNP nebol stále v nejakej farbe, ale aby zostal aj v tej svojej decentnej bielej,“ uviedol Richard Procik, technický riaditeľ divízie verejného osvetlenia spoločnosti Siemens.

Smart riešenie

„Je to smart riešenie a presne to, čo chceme do budúcnosti. Chceme, aby bola Bratislava moderným mestom plným smart riešení a atraktívnych verejných priestranstiev,“ povedal pred spustením osvetlenia primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Kupola na Moste SNP bude nasvietená 24 LED reflektormi. Pod mostom na zastávkach MHD je ďalších 20 LED reflektorov. Autorom projektu z platformy Mestské zásahy je Ondrej Riečičiar. Pôvodný nápad nasvietiť len vežu UFO na Moste SNP bol rozšírený aj o priestor MHD priamo pod mostom.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM