ts Kultúra

Akčnému víkendu plnému bojov, kultúry, vedy a dobrého jedla bude priať aj počasie

Využite slnečný víkend a nenechajte si ujsť farebnú šeď komunizmu, rekonštrukciu bojov v Sade Janka Kráľa, Karloveské hody či skvelý burzoblšák.

Ilustračný obrázok k článku Akčnému víkendu plnému bojov, kultúry, vedy a dobrého jedla bude priať aj počasie
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Noc Výskumníkov 2016

Výročný desiaty ročník najväčšieho slovenského festivalu vedy Európska noc výskumníkov 2016 pripraví pre návštevníkov rôzne interaktívne vedecké prezentácie, prednášky, diskusie, výstavy, hudobné vystúpenia, veľkoplošné projekcie a mnohé ďalšie vstupy plné vedy i zábavy pre deti, ale aj dospelých. Hlavnou témou tohtoročného festivalu je: SRDCE A MOZOG SLOVENSKEJ VEDY.

piatok / 9:00 – 23:59 hod. / Stará Tržnica

Viac TU.

Čítajte aj: OBRAZOM: Noc výskumníkov upútala stovky detských zvedavcov. Prešli sa aj mozgom

Pivný raj

Príďte sa zabaviť na festival remeselných pivovarov! Ochutnať budete môcť desiatky čapovaných i fľaškových pív – svetlé, tmavé i nealkoholické. Nájdete tu aj širokú ponuku pivnej kozmetiky a špeciality k lahodnému pivu.

piatok – sobota / Fresh Market – farmárska tržnica

Zoznam pivovarov, na ktoré sa môžete tešiť, nájdete TU.

Karloveské hody 2016

Najväčšie kultúrne podujatie Karlovej Vsi svoje brány otvorí už dnes. Navštívte napríklad Karloveskú komunitnú uličku, kde sa predstavia výlučne lokálne kluby, občianske združenia a jednotlivci z Karlovej Vsi so svojimi službami a produktmi.

Vyhradený stredoveký historický tábor vám ukáže, ako sa kedysi aj na území dnešnej Karlovej Vsi, známej ako Karlsdorf, žilo a bojovalo. Členovia Karloveského OZ Klub vojenskej histórie, Templári z hradu Bagras vám predvedú ukážky bojových zbraní, stredovekých brnení, dobového inventára, odievania a umenie žonglovania s odborným výkladom. Stredoveký tábor a remeselníkov vám prináša hlavný partner podujatia SWAN.

Počas soboty a nedele v čase od 13:00 – 19:00 hod. bude každú hodinu premávať hodový vláčik z konečnej zastávky – Kuklovská na Dlhých dieloch do Líščieho údolia.

Program nájdete TU.

piatok – nedeľa / začiatok v piatok o 14:00 hod. / Líščie údolie

Čítajte aj: Najbližší víkend bude v Karlovke patriť tradičným hodom. Tie prinesú viaceré novinky

Dni zelá 2016

Dni zelá v Stupave dlhodobo patria medzi najväčšie festivaly na Záhorí. Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovávanie tradícií regiónu Záhorie, propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty, prezentácia miestnych súborov, združení a kultúrnych pamiatok. V neposlednom rade aj miestnych kulinárskych špecialít.

piatok – pondelok / od 12:00 hod. / MKIC Stupava

Podrobnosti nájdete TU.

Čítajte aj: Hlávky kapusty kam sa len pozrieš. V Stupave sa začne obľúbené podujatie Dni zelá

Októbrový Burzoblšák

Tento víkend si určite nenechajte ujsť v poradí 17. Burzoblšák. Nájdete tu nielen oblečenie, ale aj starožitnosti, handmade výrobky, platne, knihy, obrazy a všetky znovuobjavené poklady z povaly, zóna s občerstvením, program pre deti a príjemná atmosféra.

sobota / 8:00 – 14:00 hod. / Drieňová 16

Viac info TU.

Cleaning Day

Dňa 1. októbra organizuje Základná škola SNP na Ostredkovej 14 v Ružinove brigádu rodičov a študentov na zveľadenie okolia školy. V rámci projektu Cleaning day prispeje Bratislavský Okrášľovací Spolok uprataním parkoviska a zamaľovaním posprejovanej fasády susednej budovy, ktorá najviac špatí inak pekný areál. Táto časť Ostredkov je asi najzanedbanejšie miesto inak veľmi pekného sídliska plného zelene.

sobota / 9:00 – 12:00 hod. / Zelená 6

Viac info nájdete TU.

2. Nosičský Festival

Počas nosičského festivalu sa môžete tešiť na viazanie KSK – kríž s kapsou dnu či kojo úväz, viazanie vzadu, viazanie s krátkou šatkou. Samozrejmosť bude poradenský a skúšobný stánoček. Takisto sa môžete aj tentokrát tešiť na módnu prehliadku dúhových šatiek a sukieň z dielne Fashion by Marta Urban o 17:00 hod., a tiež na záverečnú tombolu, ktorou môžete nosičský festival podporiť.

V otázkach dojčenia sa budete môcť obrátiť na OZ Mamila – stránka o dojčení a Veronika Mihalská spolu s Mirka Hašková vám nielenže ochotne ponosia detičky ale aj poradia s úväzmi.

sobota / 10:00 – 18:00 hod. / Riverpark Dance School / vstupné 2,50 eur

Viac k programu nájdete TU.

Čítajte aj: Rodičia nosiaci svoje deti budú mať v Bratislave týždeň bezplatnú MHD

Bratislava 1619

Kultúrno-historický festival, ktorého hlavnou časťou je rekonštrukcia reálneho vojenského stretu zo 17. storočia, odštartuje už v sobotu. Príjemné prostredie známeho bratislavského mestského parku ožije vírením bubnov, rinčaním zbraní, treskotom muškiet i diel, keď sa do seba znova pustia vojenské jednotky 17.-teho storočia. Konečne sa aj naše hlavné mesto stane dejiskom oživenej vojenskej histórie tohto obdobia.

sobota / 10:00 – 20:00 hod. / Sad Janka Kráľa

Program nájdete TU.

Čítajte aj: Sad Janka Kráľa ožije dunením diel, praskotom muškiet, rinčaním mečov a krikom

Prvooktóbrová maľovacia brigáda v Cyklokuchyni

Prídite pomôcť komunitnej svojpomocnej cyklodielni, kde sa varia bicykle, jedlo a kultúra na sobotnú brigádu.

sobota / 10:30 – 17:00 hod. / pod Starým mostom – petržalská strana

Viac TU.

Jesenná Prehliadka Kaverny KK6

Pevnostné podzemné objekty, tzv. „kaverny“, začali byť v Bratislave a okolí budované v roku 1914 ako reakcia na úspech ruskej ofenzívy na východnom fronte. Pozývame vás na jesennú prehliadku kaverny KK6.

sobota / 10:30 – 16:00 hod. / Kaverna Kamzík – 6 „KK6“

Jesenná hojda

Ste pripravení využiť peknú slnečnú sobotu a poskákať trochu z mostu Lafranconi? Jesenná hojda sa uskutoční už túto sobotu. Doprajte si trochu adrenalínu nad vlnami Dunaja.

sobota / 10:30 – 19:00 hod. / Most Lafranconi

Viac nájdete TU.

Deň otevrítych dverí v pivovare Stupavar

Na už štvrtom ročníku Deň otevrítych dverí v pivovare pri príležitosti Stupavských Dni Zelá na pódiu vystúpia The Maggies Marshmallows, Zputnik, Bratislavské dievčatá a počas celého dňa nám bude hrať DJ Šony.

Pozvanie prijali a ponúknu svoje pivka aj pivovary Minipivovar Richtar Jakub, JAMA Craft Brewery a Hellstork. Už tradičnčne príde aj Mário so svojimi Herbert Sirupy.

sobota / 13:00 – 22:00 hod. / Stupavar

Viac nájdete TU.

Joga na pomoc Útulkáčom

Príďte cvičením podporiť dobrú vec a zoberte so sebou aj svoju kamarátku. Všetky vyzbierané peniaze pôjdu psíkom a iným zvieratkám v útulku na Polianky, za ktoré sa pre nich nakúpia potrebné veci.

sobota / 13:00 – 14:00 hod. / Sad Janka Kráľa / vstupné dobrovoľné

Viac TU.

Farebná šeď

Farebná šeď – Buntes Grau ponúka 2 pohľady na ČSSR a NDR dizajn. Prísny kurátorský výber najlepšieho produktového dizajnu strieda v zadnej časti výstavy komplexná inštalácia bežných vecí z domácnosti. Návštevníci výstavy tu môžu zažiť vzorovú izbu kuchyne a obývacej miestnosti, ktoré predstavujú životný štýl 60. a 70. rokov.

Inštalácia vzorových izieb má hravý, multimediálny rozmer a zároveň prepája náš dizajn s dizajnom z NDR, ktorý sa dal v Československu v tých časoch zakúpiť. Na výstave prezentujeme kvalitný produktový dizajn spolu s profilmi dizajnérov. Vyhýbame sa zbytočným nánosom nostalgie či politizácii, uvedomujúc si komplikovanosť spoločenskej situácie, v ktorej osobnosti dizajnu tvorili.

Hlavným cieľom výstavy je objavovanie nepoznaného, odstraňovanie vzájomných predsudkov o zlom dizajne a pokus o súťaž dizajnu medzi dvomi socialistickými krajinami, kde sa napriek šedivej politickej situácii tvoril farebný dizajn.

sobota / 16:00 – 20:00 hod. / Kollárovo námestie 2221/10

Viac o výstave nájdete TU.

SpotFix – polepené stĺpy Botanickej

Po antiplagátovej akcii pred Ekonomickou univerzitou sa čata dobrovoľníkov presunie s rovnakou agendou na Botanickú ulicu, kde sa v okolí oboch autobusových zastávok nachádzajú polepené stĺpy. Najskôr odstránia plagáty, následne zatrú a nanesú antiplagátový ná­ter.

nedeľa – pondelok / 9:30 hod. / autobusová zastávka Botanická záhrada

Viac TU.

Víkendový program bude pestrý
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM