Tomáš Stupavský Rôzne

Ak transplantujete srdce dieťaťu prežívate silné emócie, tvrdí kardiochirurg Matej Nosáľ

Transplantácia detského srdca so sebou nesie veľké množstvo emócií, hovorí Matej Nosáľ, primár Kardiochirurgického oddelenia Detského kardiocentra v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Ak transplantujete srdce dieťaťu prežívate silné emócie, tvrdí kardiochirurg Matej Nosáľ
Zdroj: TASR

„S rodičmi darcu je vhodné opakovane hovoriť. Hoci zo zákona nie je potrebné od nich získať povolenie na transplantáciu, lekári to robia,“ povedal Nosáľ. Dodal, že rodičia na darcovstvo vo väčšine prípadov pristanú.

Detských čakateľov nie je ročne veľa, ide o jedného alebo dvoch pacientov. Tí na srdce vedia čakať polroka aj rok, technológia je podľa Nosáľa moderná. „Dieťa vieme dať na dočasnú mimotelovú podporu, ktorá zabezpečí funkciu srdca,“ vysvetlil. Ročne nájdu lekári jeden až dvoch darcov.

Percento zlyhania detských sŕdc po operácii nie je vysoké, ide o maximálne päť percent prípadov. Polovica z operovaných detí prežije so srdcom aj desať rokov, povedal Nosáľ. „Potom pre pacientov hľadáme ďalšie srdce, čo je už jednoduchšie. Deti sú už podstatne väčšie a často už môžu dostať dospelé srdce.“

Častejšie ako s transplantáciami sa detskí kardiochirurgovia stretávajú s operáciou vrodených srdcových chýb. Tých je spolu s rôznymi kombináciami veľa, lekári vykonávajú približne 70 druhov operácií. „Možno operovať všetky srdcové chyby,“ poznamenal.

Bratislavských kardiochirurgov nelimituje ani srdcová chyba, o ktorej majú málo informácií. Pri diagnostike ojedinelých srdcových chýb im pomáha srdce z 3D tlačiarne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM