ts Rôzne

Ak ti je zima, vezmi si kabát. Ak nechceš, aby bola iným zima, jeden podaruj

Ľudia bez domova sa po uliciach v mrazivej zime prechádzajú len v ľahkých vetrovkách. Máte doma nepotrebný kabát? Zaveste ho na "Vešiak pomoci".

Ilustračný obrázok k článku Ak ti je zima, vezmi si kabát. Ak nechceš, aby bola iným zima, jeden podaruj
6
Galéria
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Viete si predstaviť, že by ste v mrazoch –15 °C žili na ulici? Zima je pre ľudí bez domova najnáročnejším obdobím. Po Maďarsku či Česku sa do boja so zimou a nedostatkom šatstva rozhodli zapojiť aj dobrí ľudia v Bratislave.

Vešiak pomoci

Na Námestí SNP pred Starou tržnicou sa objavil Vešiak pomoci pre tých, ktorí to potrebujú. Príďte aj vy zavesiť prebytočný kabát či bundu. Vám zbytočne leží v skrini, niekomu môže v týchto mrazoch zachrániť život! Na vešiak zaveste len čistý a nositeľný kus, je pre ďalšieho človeka.

Autorka realizácie nápadu Jana Hrdličková sa inšpirovala podobnou myšlienkou z Maďarska, kde sa v centre mesta objavil stojan s ceduľou: „Ak ti je zima, vezmi si kabát. Ak nechceš, aby bola iným zima, jeden podaruj!!!“

„Tohtoročná zima si vyžiadala životy niekoľkých ľudí. Keď som na Facebooku videla skvelú myšlienku z Maďarska, zdieľala som ju s otázkou, či niečo také existuje aj v Bratislave. Zrazu sa začali množiť otázky, čo ma "vyhecovalo“ k aktivite. Veď realizácia tohto projektu je až detsky jednoduchá! Starý stojan z garáže dostal šancu pomôcť ľuďom," vysvetlila Janka.

Podobný projekt pred Vianocami fungoval aj v Prahe, kde sa teplé oblečenie objavilo priviazané na stromoch a lavičkách s odkazom: „Zober si ma, keď ti je zima.“

„Teraz už neostáva nič iné, len veriť, že si všetky teplé kúsky nájdu svojich nových majiteľov,“ dodala na záver.

Vešiak pomoci
6
Galéria
Foto: Jakub Haršany / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM