Nina Táborská Rôzne

Ak odstránia hausbóty z Jaroveckého ramena, narobí viac to škody, ako keď tam ostanú

Ak by hausbóty z Jaroveckého ramena Dunaja chceli odstrániť, mohlo by to spôsobiť výraznejšie negatívne dosahy na prírodu ako ich zotrvanie. Aj to si myslí Okresný úrad Bratislava o domoch na vode, ktoré na ramene vznikajú často na čierno.

Ilustračný obrázok k článku Ak odstránia hausbóty z Jaroveckého ramena, narobí viac to škody, ako keď tam ostanú
Zdroj: TASR

Jeho odbor starostlivosti o životné prostredie tvrdí, že hausbóty nemajú na chránené územie výraznejší negatívny vplyv. Píše to vo svojom odbornom stanovisku. Na toto stanovisko úradu upozornil aktivista a miestny poslanec Rače Michal Drotován.

Úrad o stanovisko ešte vlani požiadalo občianske združenie Hausbót, ktoré tvoria vlastníci a prevádzkovatelia plávajúcich zariadení v Jaroveckom ramene. Združenie hovorí o umiestnení 226 hausbótov, ktoré sú už takmer všetky realizované. Lokalita je pritom súčasťou Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy a platí v nej prvý stupeň územnej ochrany.

Podľa úradu však umiestnenie hausbótov „nebude mať pravdepodobne vplyv“ na predmet ochrany územia Natura 2000. „Likvidácia a poškodenie biotopov druhov, ktoré sú predmetom ochrany chráneného vtáčieho územia na ploche asi 10 ha, predstavuje 0,06 percenta jeho plochy,“ argumentuje okresný úrad.

Prečítajte si tiež: Projekt Danubia Park dostal stopku! Žiadosť investora o územné rozhodnutie zamietli

Úbytok hniezdiacich, zimujúcich a migrujúcich druhov je tiež podľa neho malý a hausbóty podľa úradu nepredstavujú ani zásah do jadrových území hniezdenia chránených druhov.

Treba však pravidelne odvážať odpad, vybaviť hausbóty septikmi, parkovať len na okraji spevnenej cesty, nie v tráve, odstrániť nelegálne prístupové cesty, sedenia mimo plochy hausbótov či ohniská i všetky vysadené nepôvodné druhy drevín a rastlín. To zase káže Štátna ochrana prírody SR.

„Umiestnenie 226 hausbótov nebude mať zásadný negatívny vplyv na územie Natura 2000 a pri dodržaní stanovených podmienok úrad takúto činnosť nepovažuje za zásah, ktorý môže spôsobiť podstatné zmeny v biologickej rozmanitosti, štruktúre a vo funkcii ekosystémov,“ tvrdí okresný úrad v závere svojho odborného stanoviska z januára tohto roku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM