Eliška Šándorová Rôzne

Aj vaše mesto či obec môžu získať Oskara bez bariér

Symbolickú cenu dostalo v minulosti vedenie Piešťan, Popradu, Hornej Maríkovej či bratislavskej Petržalky. Čo sa im podarilo zmeniť v meste?

Ilustračný obrázok k článku Aj vaše mesto či obec môžu získať Oskara bez bariér
Zdroj: TASR

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyhlasuje už trinásty ročník súťaže zameranej na úspešné inovatívne riešenia. Kým v minulosti smerovali k odbúravaniu bariér pre seniorov a hendikepovaných obyvateľov, tento ročník prichádza s viacerými zmenami. O prvenstvo sa môže uchádzať aj vaše mesto či obec.

Inšpiratívne riešenia

Pre trinásty ročník vytvorilo združenie dve kategórie, v ktorých prijíma prihlášky do súťaže. Jedna je určená pre obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov do 5-tisíc, druhá pre mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov nad 5-tisíc.

„Oskar bez bariér za rok 2016 je zameraný na projekty zvýšenia podpory opatrovateľskej služby, inovatívne formy a projekty komunitnej práce v mestách a obciach,“ približuje predsedníčka sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít Rady ZMOS Božena Kováčová súťažné podmienky.

Do súťažných podmienok navrhlo združenie na základe doterajších skúseností nové prvky vo forme inovatívnych prístupov, verejno-súkromného partnerstva spoločenskej zodpovednosti verejného sektora a podpory dobrovoľníctva.

Doterajší víťazi

Oskar bez bariér odštartoval v roku 2004. V prvom ročníku si víťazstvo odnieslo kúpeľné mesto Piešťany, odvtedy udeľovali ceny takpovediac od Tatier k Dunaju. V roku 2010 vyhral Poprad, ktorý zlepšil život seniorov a ťažko zdravotne postihnutých investíciou v celkovej výške 4,7 milióna eur, čo zodpovedalo 14 percentám z mestského rozpočtu. O tri roky zas získala ocenenie mestská časť Bratislava – Petržalka za zriadenie sociálnej výdajne a poradenskú službu pre ľudí bez domova.

Rok 2014 bol úspešný pre obec Horná Maríková v Trenčianskom kraji, ktorá si zobrala pod patronát domov sociálnych služieb pre seniorov a investovala do novej kotolne a bezbariérového chodníka.

Minuloročných víťazov ešte nepoznáme, výsledky vyhlásia 18. mája 2016 na sneme ZMOS v Bratislave.

Kde sa prihlásiť?

Uzávierka prihlášok do súťaže je 10. apríla 2016. Prihlášky spolu s povinnými prílohami bude Združenie miest a obcí Slovenska prijímať výhradne v elektronickom formáte. Detailné informácie o súťaži sú zverejnené v špeciálnej rubrike Oskar bez bariér na web stránke ZMOS.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM