Nina Táborská Správy

Aj napriek mínusovým teplotám stanový tábor pre ľudí bez domova zatiaľ nebude

Nocľahárne pre ľudí bez domova Mea Culpa a sv. Vincenta de Paul majú stále voľné kapacity. Vedenie mesta tak počas týchto dní zriadiť stanový tábor neplánuje, je však pripravené v prípade potreby prijať operatívne riešenia.

Ilustračný obrázok k článku Aj napriek mínusovým teplotám stanový tábor pre ľudí bez domova zatiaľ nebude
Zdroj: TASR

Vzhľadom na aktuálne mrazivé počasie včera vo večerných hodinách navštívil nocľahárne pre ľudí bez domova Mea Culpa a Nocľaháreň sv. Vincent de Paul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Nechceme nič podceniť, preto som bol osobne skontrolovať stav nocľahární. Kapacity sú zatiaľ postačujúce, preto ani v najbližších dňoch nie je potrebné zriadiť stanový tábor,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Aj v našej mestskej nocľahárni Mea Culpa, rovnako ako v nocľahárni, ktorú prevádzkuje nezisková organizácia Depaul Slovensko, zatiaľ kapacity stačia. Do včerajšieho večera nebolo potrebné ani využiť možnosť ich rozšírenia,“ doplnil primátor.

Koordinačné stretnutie

Ešte počas koordinačného stretnutia v minulom týždni sa zástupcovia mesta s organizáciami pracujúcimi s ľudmi bez domova dohodli na spolupráci pri pomoci pre ľudí bez domova, konkrétne aj zvýšením kapacít. V mrazivom počasí tak ľudia bez domova môžu využiť napríklad nocľahárne Mea Cupla či Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul.

Ako informovala Bratislava24.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová, nocľaháreň Mea Cupla na Hradskej ulici má kapacitu 36 lôžok, ktoré sú momentálne plne využité, avšak v rámci rozšírených kapacít môže prijať ďalších 9 ľudí. V tomto mestskom zariadení sú navyše predĺžené prevádzkové hodiny od 15.00 hod. do 9.00 hod. ráno.

Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul má takisto voľné lôžka (obsadenosť sa v týchto dňoch pohybuje od 160–190 postelí) a aktuálnych 200 lôžok vie navýšiť na takmer 280.

Prečítajte si o fungovaní nocľahárne viac tu: Týka sa všetkých, no väčšina pred ním zatvára oči. Bezdomovectvo v Bratislave je vážny sociálny problém

Dôležitá je spolupráca

Opatrenia, ktoré mesto zabezpečuje, vyplynuli z koordinačného stretnutia zástupcov mesta a ostatných organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova, s cieľom nastaviť systém spolupráce medzi mestom a ostatnými poskytovateľmi sociálnych služieb a tým zvýšiť možnosti pomoci ľuďom bez domova počas chladných dní a nocí.

Mesto oslovilo s prosbou o pomoc aj Ministerstvo vnútra SR, ktoré vyjadrilo súčinnosť v prípade potreby zriadenia stanového tábora. Primátor takisto oslovil s možnosťou spolupráce vedenie Železníc SR, ktoré požiadal o pomoc otvorením železničných staníc a čakární aj pre ľudí bez domova.

Pomoc v podobe ošetrenia či prijatia do zariadenia poskytuje aj Mobilná ošetrovňa (Domov sv. Jána z Boha, n.o.). Pracovníci rehole vedia v prípade potreby zvážať ľudí bez domova do zariadení na to určených či poskytnúť ošetrenie.

Na koordinačnom stretnutí sa zúčastnil aj náčelnik Mestskej polície Peter Krajíček, ktorý deklaroval pripravenosť mestských policajtov pomôcť ľuďom bez domova – či už komunikovaním s ľuďmi bez domova v teréne ohľadom možností nocľahu, alebo v urgentných prípadoch aj priamym zvážaním ľudí bez domova do nocľahární.

Prečítajte si tiež: Len Bratislava má približne 5-tisíc ľudí bez domova. Mestu chýbajú pri riešení bezdomovectva rozvinuté sociálne služby

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM