KAW Rôzne

Adoptujte si kozu, pomôžete prírode

Občianske združenie BROZ prišlo so zaujímavým projektom. Môžete si u nich adoptovať kozu alebo somára. Odmenou pre vás bude dobrý pocit z toho, že ste pomohli prírode.

Ilustračný obrázok k článku Adoptujte si kozu, pomôžete prírode
Zdroj: adoptujtesikozu.sk

Stráne, na ktorých sa pásol dobytok, boli kedysi bežnou súčasťou krajiny v okolí Bratislavy. Postupne ich počet ubudol a stratili sa aj vzácne druhy kvetov a motýľov. Ak sa na stráňach znovu objavia pasúce sa zvieratá, nerozšíri sa kríkový porast a začnú opäť kvitnúť stratené druhy rastlín, ku ktorým patria aj vzácne orchidey.

Dobrá investícia

Fliačik, Vrtuľka, Róza, Kozlík, Feši – to sú mená kôz pasúcich sa na Devínskej Kobyle. Ich adopciou môžete aj vy podať pomocnú ruku prírode.

Cieľom projektu občianskeho združenia BROZ, ktoré adopciu ponúka, je myšlienka vrátiť zvieratá na lúky a rastlinstvo na pastviny.

„Adoptívnym rodičom sa môže stať každý, kto darujete združeniu tridsať a viac eur. Kto nám takto pomôže, získa adopčný certifikát, tričko a na svoje zvieratko sa môžete prísť kedykoľvek pozrieť. Peniaze, ktoré získame, investujeme do maľovania ohrád, zabezpečíme kozičkám krmivo na zimu, postavíme im nový prístrešok a kŕmidlo, ale hlavne budeme môcť rozšíriť pastvu na nové lokality,“ hovorí Žofia Filagová z BROZu.

Zvieratá na hrade

Na Devínskej Kobyle sa momentálne pasú tri kozie stáda. Na tráve si pochutnávajú vo Waitovom lome a pri Geologickom múzeu na konci Devína. Menšie stádo nájdete aj priamo na hrade Devín.

Ak chcete vidieť, ako sa vášmu adoptívnemu zvieraťu darí, môžete ho pravidelne navštevovať. „Adoptívni rodičia sú vítaní kedykoľvek. Organizujeme aj exkurzie na pastviny, kde sa deti aj dospelí oboznámia s botanickými zvláštnosťami územia, dozvedia sa viac o vzácnych druhoch rastlín a motýľov, ktorým sa darí práve vďaka pasúcim sa stádam,“ pozýva Filagová.

Čítajte aj: Túžia vaše deti po domácom miláčikovi? Bratislavský útulok ponúka jedinečný krúžok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM